Erişilebilirlik

Çocuklarda Kanser Görülme Sıklığı Artıyor


Dünya Sağlık Örgütü, son 20 yılda çocuklarda kanser vakalarının yüzde 13 arttığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Dairesi IARC’nin ortak çalışması, önemli tıp dergilerinden Lancet’te yayınlandı. Çalışmaya göre 2001 ile 2010 yılları arasında 14 yaş altı çocuklarda kanser görülme sıklığı milyonda 140 oldu ve 300 bin vaka tespit edildi.

Uluslararası Kanser Araştırma Dairesi’nin eski raporuna göre bu oran 1980’lerde milyonda 124’tü.

Kurumun kanser izleme biriminde çalışan Eva Steliarova-Foucher, yetişkinleri vuran göğüs, bağırsak ve prostat gibi kanser türlerinin nedeninin, genlerin yıllar içinde mutasyona uğraması olduğuna dikkat çekiyor.

Steliarova-Foucher, çocuklarda ise genetik yatkınlığın hastalığa neden olduğu ve yetişkinlerden farklı kanser türleri görüldüğünü söylüyor. Dünyanın tüm bölgelerinde en sık görülen tür lösemi. İkinci sırada, yüksek gelirli ülkelerde merkezi sinir sistemini etkileyen kanserler var. Düşük gelirli ülkelerde görülen lenfoma da üçüncü sırada.

IARC ilk defa 15 ile 19 yaş arası gençlerle ilgili de kanser verisi topladı. Gençler arasında kanser görülme sıklığı her yıl milyonda 185. Listenin başında ise lenfoma ve melanoma var.

Araştırmacılar, bu veriler sayesinde çevresel toksinlerin ya da enfeksiyonların çocuklarda kanser riskini ne kadar arttırdığını anlamayı umuyor.

Araştırmanın verileri, dünya çocuk nüfusunun yüzde 10’unu barındıran 62 ülke ve bölgedeki 153 kayıttan toplandı. Batı ülkelerinde bu kayıtlar daha iyi tutuluyor. Afrika ve Asya’dan gelen kayıtlar ise verilerin sadece yüzde 5’ini oluşturuyor. Bilinçli yaklaşım ve yeterli ekipman olmamasından kaynaklı bir çok kanser vakası da teşhis edilemiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG