Erişilebilirlik

'Çocuklarda Ateş İyiye İşaret Olabilir'


'Çocuklarda Ateş İyiye İşaret Olabilir'
'Çocuklarda Ateş İyiye İşaret Olabilir'

Amerikan Pediyatri Akademisi, anne babaları çocuklarının ateşi yükseldiğinde aşırı miktarda ateş düşürücü kullanmamaları konusunda uyardı. Yeni yayınlanan kılavuzda uzmanlar, çocukların ateşinin çıkmasının aslında iyiye işaret olduğunu, bunun vücudun enfeksiyonla savaştığı anlamına geldiğini belirtiyor.


Kaitlyn’in ateşi 38 dereceye çıktığı zaman, annesi Jill Cox ateşini düşürmek kızına ateş düşürücü ilaç verdi: "İlaç vermemin nedeni, sadece ateşini düşürmek değil, aynı zamanda kendisini daha iyi hissetmesini sağlamak."

Amerikan Pediyatri Akademisi’nin yayınladığı yeni kılavuza göre anne babalar çocuklarının ateşini düşürme konusunda aşırı telaşa kapılmamalı.

Çocuk doktorları tarafından yapılan araştırmaya göre, anne babaların yarısı, 38 dereceyi aşırı ateş olarak yorumluyor. Bakıcıların yüzde 25’i ise 37.8 derece için ağrı kesici verdiklerini kabul ediyor.

Cleveland Çocuk Hastanesi’nden doktor Kimberly Giuliano yeni kılavuzu beğendiğini söylüyor: "Ateş vücudun enfeksiyonlarla savaşta gösterdiği doğal bir reaksiyon. Vücut, hastalığa neden olan bakteri ya da virüsle savaşırken ısısını yükseltiyor. Bu sayede bağışıklık sistemi de daha iyi çalışmaya başlıyor. Çocuğun ateşinin çıkması aslında iyi bir şey."

Kate Hjelm, bir yaşındaki kızı Chloe’nin ateşi çıktığında, küçük kızın enfeksiyonla savaştığını bildiğini söylüyor. Ancak yine de küçük kızına ateş düşürücü veren Hjelm, bir anne olarak birşeyler yapma ihtiyacı duyduğunu belirtiyor: "Çocuğunuzun kendisini daha iyi hissedeceğini bildiğiniz halde ilaç vermemek çok zor. Ateşin devam etmesinin daha iyi olduğunu bilse de insan dayanamıyor."

Uzmanlara göre ateş çıkması, vücudun viral enfeksiyonlardan daha çabuk kurtulmasını sağlıyor. Vücut ısısı artınca bakteri ve virüslerin üremesi yavaşlıyor, akyuvar sayısı artıyor. Beyaz hücreler vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını yapıyor.

Yeni kılavuz, genel kanının aksine, yüksek ateşle beyin hasarı, felç ya da ölüm arasında bir ilişki olmadığını vurguluyor.

Ancak anneler risk almaktan hoşlanmıyor.

Jill Cox, "Çocuğumu sağlıklı tutabilmek ve hastalıkla mücadele ederken kendisini iyi hissedebilmesini sağlamak için ilaç bulabildiğim bir yerde ve zamanda yaşamaktan çok memnunum."

Kate Hjelm, "Çocuğum rahatsız, iyi hissetmiyor, iyi uyuyamıyor, biraz dinlenmesi için ilaç veriyorum."

Doktorlar, çocuklara ateş düşürücü verilmesinin temel amacının hastayı rahat ettirmek olduğu konusunda görüş birliği içinde. Ancak anne babalara uyumakta olan bir çocuğu uyandırıp ateş düşürücü vermemeleri tavsiye ediliyor.

Dr. Kimberly Giuliano, "Bir çok anne baba ateş düşürücülerin 4-6 saatte bir verilebiliyor olmasını yanlış algılıyor. Bu zaman dilimi çocuğun uykusuna denk geliyorsa, çocuğu uyandırıp ilaç veriyorlar. Ancak hasta bir çocuk için uyku herşeyden önemli. Çocuk kendiliğinden uyanmadığı takdirde geceyarısı acetaminophen ya da ibuprofen vermenin bir anlamı yok."

Yeni kılavuz anne babaların ciddi hastalık belirtilerine karşı dikkatli olmalarını ve hastaya bol sıvı gıda vermelerini tavsiye ediyor.

Uzmanlar, aşırı ağrı kesici kullanmanın, hastalığın belirtilerini örtbas edebileceği, tedaviyi geciktirebileceği ve aşırı dozda ilaç verilmesine neden olabileceği uyarısında da bulunuyor.

XS
SM
MD
LG