Erişilebilirlik

Çocuklara Müzikle Özgüven


Çocuklara Müzikle Özgüven
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
Linki indirmek için

Kid Pan Alley isimli bir kuruluş ülke çapında düzenlediği çalıştaylarla gençlere şarkı yazmayı öğretiyor. Kuruluş, yaratıcılığı ve özgüveni arttıran bu çalışmalar için özellikle yoksul mahalleleri tercih ediyor

Besteci ve şarkıcı Paul Reisler Kid Pan Alley’i kurduğundan bu yana 35 bin öğrenciyle çalışmış ve ortaya 2200 şarkı çıkmış.

Reisler 1970’lerden bu yana müzik dünyasında etkisi olan bir müzisyen ve müziğin insanda yaratacağı değişimi çok iyi biliyor: “Biz yaratıcılığın odak noktası olduğu bir ekonomiye sahibiz. Bu ekonomide insanların bir şeyler yaratmak için hayal güçlerini kullanması gerek. Yaratıcılık en güçlü şeydir. Bizim asıl yapmaya çalıştığımız çocuklara yaratıcı olmaları için ilham vermek.”
Washington’un Anacostia bölgesindeki bu okulda, öğrencilerin %95’i düşük gelirli ailelerden geliyor.

Marlon Ray okulun yöneticilerinden: “Birçok farklı zorluğu yaşayan öğrencilerimiz var. Bazıları evsizler barınaklarında yaşıyor. Bu çocuklar başarıya aç. Onları başarıya ulaştırmak için yeterli kaynağımızsa maalesef yok.”

Tüm bu sorunların yanında 7 Nisan’da yoldan geçen bir arabadaki kişiler, okulun önünde ateş açmış. Okula bir kilometre mesafede bir yıl içinde 70 şiddet, 200 hırsızlık suçu işlenmiş.

JHonna Turner, “Bazen öğrencilerimizin bir savaşın içinde yaşadığını söylüyoruz. Bazıları eve gidiyor ve korkunç şeyler duyuyorlar ya da görüyorlar. Ama tüm bunlara rağmen öğrenmeye devam etmeleri gerekiyor” diyor.

La’Shayla birinci sınıfa gidiyor. Anne babasıyla yaşıyor ama büyükannesi Lita Nimmons da onun yetişmesine yardımcı oluyor: “Biz çocuklara evde ışıklar yanar yanmaz eve girmeleri gerektiğini öğretiyoruz.”

La’Shayla’nın ebeveynleri Juawawne Eaton ve DeWayne Curry okulun zorluklara yaratıcı bir şekilde yaklaştığını bu nedenle Reisler’ın çalışmasının çok yerinde olduğunu söylüyor.

Çalıştayda Reisler ve onla beraber çalışan Heather May öğrencilere televizyondan gördüklerinin ötesine geçmelerini tavsiye ediyor.

Bir süre sonra birinci sınıf öğrencisi Paul “Radyo’da Duydum Ki” isimli bir şarkının ilk melodilerini besteliyor.

Kid Pan Alley, üç albüm hazırlamış ve ünlü sanatçılarla çalışarak biri Grammy adaylığı olmak üzere birçok ödül kazanmış.

Ray bir haftalık çalıştayın ve hazırlanan konserin yıllarca unutulmayacak güzel anılar yarattığını söylüyor: “Okulun sloganı ‘ne gerekirse yap.’ Biz de okulun çalışanları olarak öğrenciler için ne gerekirse yapmaya çalışıyoruz.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG