Erişilebilirlik

Çocuklara Hayırseverlik Duygusu Aşılayan Program


Çocuklar için en iyi öğrenme yolunun deneyim olduğu söylenir hep. Maryland eyaletinde bir anne bundan yola çıkarak okul çağındaki çocukların yardıma muhtaç olanlara el uzatmasını sağlayan Food on the 15th adlı bir program başlattı.

Maryland eyaletindeki Pointers Run İlkokulu her ayın 15’inde gönüllülerle doluyor. Campbell Snoddy gibi öğrenciler her sınıftan bağışlanan gıda paketlerini topluyor.

Çocuklar önce yiyeceklerin son kullanma tarihini kontrol ediyor, sonra sınıflandırarak kutulara yerleştiriyor. Gıda ürünleri dar gelirli yaşlılara dağıtılıyor. Julie Rosenthal, Food on the 15th programını altı yıl önce oluşturmuş: “Kızıma ve diğer çocuklara hayırseverliğin ne olduğunu, bizden zor durumda olanlara yardım etmeyi öğretmek istedim.”


Rosenthal’ın kızı Jenny Mandle şimdi 15 yaşında ve hala programa katkıda bulunuyor: “Küçükken maddi zorluklar hakkında hiçbir fikrim yoktu. Bazı ailelerin her zaman yeterli gıda bulamadıklarını, ay sonunu getirmekte zorlandıklarını hiç bilmiyordum.”

Bağışlar her ayın 15’inde yapılıyor. Bunun nedeni, Sosyal Güvenlik maaşlarının ayın 15’i civarında artık tükenmeye başlaması ve dar gelirlilerin gıda ile diğer ihtiyaçlar arasında tercihe zorlanması.

Çocuklar az sonra güç durumdakilere yiyecek dağıtımı yapacak.

Linda Testerman, “Sabit gelirliyim. Marketlerde fiyatlar çok yüksek olduğu için aldığım gıda yardımı çok işime yarıyor. Ocak ayında Sosyal Güvenlik maaşları yükseldi ancak gıda karnem kesildi. Bu bağışlarsa hayatımda büyük fark yarattı,” diyor.

Linda Testerman çocukları görmekten de büyük keyif aldığını söylüyor.

Gönüllü Campell Snoddy, “Çok eğlenceliydi, yaşlıları mutlu etmek harikaydı,” şeklinde konuşuyor.

Sofia Merkowitz ise, “İnsanların gıda yardımı aldıkları için mutlu olduğunu görmek çok hoşuma gitti,” diyor.

Rosenthal bu nedenle çocukların torbaları yiyecekle doldurmaktan daha fazlasını yapmasını istiyor: “Çocukların gıda yardımını kendilerinin dağıtmasını istiyoruz. Başkalarının hayatında olumlu bir değişiklik yaptıklarını birinci elden görmeleri önemli.”

Bir okulun 30 torba gıda dağıtmasıyla başlayan program her yıl büyüyerek on okul ve birkaç kiliseyi kapsar hale geldi. Şimdiye kadar 12 bin torba gıda yardımı yapıldı.

Rosenthal amacının bu programı tüm Amerika’ya, hatta dünyaya yaymak olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG