Erişilebilirlik

Çocuklar İçin Zararlı Madde Uyarısı


Çocuklar İçin Zararlı Madde Uyarısı
Çocuklar İçin Zararlı Madde Uyarısı

Amerikan Pediyatri Akademisi çocukların gıda, oyuncak ve ev eşyalarındaki zararlı kimyasal maddelerden korunmasını amaçlayan kuralların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi. Bu açıklama Kongre'nin harekete geçmesi konusunda halktan da büyük destek görüyor.

Hollywood yıldızı ve aynı zamanda bir anne olan Jessica Alba Amerikan Kongresi’nin önünde gösteri yapanlar arasındaydı. Göstericiler Kongre'nin Güvenli Kimyasallar Yasası’nı bir an önce onaylamasını istiyor. Bu yasa ile 1976’da çıkarılan Zehirli Maddeler Kontrol Yasası yenilenmiş olacak. Alba, Güvenli Kimyasallar, Sağlıklı Aileler adlı örgütün sözcülüğünü yapıyor.

Senatör Frank Lautenberg tasarıyı Nisan’da Kongre'ye sundu. Tüketici ürünlerindeki zehirli kimyasalların kullanımını yasaklamayı amaçlayan yasa, yeni kimyasalların onaylanması için daha sert kurallar getirecek.

Yasa çocukların zehirli kimyasallara karşı olan korumasızlığını da göz önüne alıyor. Bir çok araştırma zehirli kimyasalların çocuklarda hastalıklara ve anormal davranışlara yol açtığını gösteriyor.

Senatör Lautenberg harekete geçmemenin risklerinin çok fazla olduğu görüşünde: "Bu tehlikeli ve kabul edilemez bir durum. Yasanın onaylanması için çalışıyoruz. Bu yasa gereği üreticiler kullandıkları kimyasalların zararlı olmadığını ispatlamak zorunda."

Zehirli kimyasallara karşı yetişkinlerden daha korumasız olan çocukların vücut ağırlığı, hava, su ve gıdalardaki kimyasal maddelere göre daha az. Çocuklar oyuncakları ağızlarına götürmeleri nedeniyle de daha fazla risk taşıyor.

Çocuk doktorları çevredeki binlerce kimyasalın çocukların gelişimini nasıl etkilediğini tam olarak bilmenin zor olduğunu belirtiyor. Bu nedenle çocuk doktoru Leo Trasande en iyi yöntemin dikkatli olmak ve bu tür kimyasalları denetlemek olduğunu söylüyor: 1976 Zehirli Maddeler Kontrol Yasası “suçu kanıtlanıncaya kadar masum yaklaşımı” sergiliyor. EPA'in bu maddeleri emin olmak için piyasaya sürülmekten alıkoyma yetkisi de yok. Dolayısıyla test çocuklarımız ve ailelerimiz üzerinde yapılmış oluyor.

Doktorlar çocuk gelişiminin erken dönemlerinde çok az düzeyde zehirli kimyasal maddeye maruz kalmanın bile organların gelişimini engelleyebileceğini ve hayat boyu sürecek sorunlara neden olabileceğini belirtiyor. Çocuklarda bu zehirli maddeleri çözecek enzimler de bulunmuyor.

Amerikan Pediyatri Akademisi daha sıkı denetim çağrısını destekliyor.

Doktor Robert Block akademi başkanı: "Ürünlerdeki kimyasal maddeleri denetleyecek yasaları inceliyoruz ve zehirli madde içeren ürünlerin tüketiciye ulaştırılmaması için çalışıyoruz."

Julie Stradquist'in çocuğu otistik. Stradquist Güvenli Kimyasallar Yasası'nın onaylanması için elinden geleni yapacağını söylüyor: "Buraya Washington eyaletinden uçakla geldim çünkü bu benim için çok önemli bir konu."

Yeni yasa tasarısına destek verenler kimya sanayiinin çıkarlarının da korunması gerektiğinin farkında. Ancak Kongre üyeleri ve doktorlar kurulacak dengenin kamu sağlığından ödün vermemesi gerektiği konusunda görüş birliği içinde.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG