Erişilebilirlik

Çocuk Göçmenlere 'Güvenli Geçiş'


Çocuk Göçmenlere 'Güvenli Geçiş'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Amerika’da kaçak bulunan çocuklar giderek artan sayılarla Amerikan göçmenlik mahkemelerinde sınır dışı edilme sürecine dahil oluyor. New York’ta bir hukuk projesi bu gençlere göçmenlik mahkemelerinde avukatlık hizmeti sağlamayı amaçlıyor.

Amerika’da kaçak bulunan çocuklar giderek artan sayılarla Amerikan göçmenlik mahkemelerinde sınır dışı edilme sürecine dahil oluyor. New York’ta bir hukuk projesi bu gençlere göçmenlik mahkemelerinde avukatlık hizmeti sağlamayı amaçlıyor. 18 yaş altı bu kaçakların çoğu zaman bir avukatı olmuyor.

Bazıları Orta Amerikalı olan bu çocukların bir kısmı Meksika sınırında yakalanmış. Avrupa ve Afrika’dan olan bazıları ise Amerika’ya turist olarak gelmiş ancak kalma sürelerini aşmış.

Güvenli Geçiş isimli çocuklara göçmenlik mahkemelerinde avukat sağlamayı amaçlayan projenin bağış yemeği bu gençleri ön plana çıkarıyor. Lenni Benson projenin kurucusu:

“Geçen ay 3 yaşında bir çocuk sınır dışı edileceklerin sandalyesinde oturuyordu. Devletin savcısı var, hakimi var ve bir tercümanla oturan bir çocuk var. O çocuğun büyükannesi yanındaydı. Güvenli Geçiş projesi o duruşma salonunda olmasaydı bu 3 yaşında çocuğu savunan kimse olmayacaktı. Ya da büyükannesine sistemi açıklayan olmayacaktı.”

New York Hukuk Fakültesi profesörü Benson ayın en az bir gününü New York göçmenlik mahkemesinde geçiriyor ve gönüllü avukatlarla çocuk göçmenleri bir araya getiriyor.

“Tanıştığımız gençlerin çoğunda… geri dönmemek için bir nedenleri olduğunu görüyoruz. Yalnızca fakirlik yüzünden değil. Toplumlarında gerçek tehlikelerle karşı karşıyalar.”

Amerikan göçmenlik yasaları çocuklara özel koruma sunsa da onlara bu haklarını koruyacak avukatlar sağlamıyor. Işık Başırır 15 yaşında Türkiye’den gelmiş ve Güvenli Geçiş’i karmaşık bir araştırma sonucu bulmuş.

“Kız kardeşim yeşil kart kazandı. Bu benim gelmemden iki sene sonraydı ama vatandaş olmadığı için bana sponsor olamadı. Özel avukatlara gittik onlar da yapılabilecek bir şey yok dediler.”

16 yaşındaki Ousmane Barry Gine’den 8 yaşında gelmiş. Ailesi yaşamlarını yitirmiş. Amcasıyla yaşayan Ousmane’a Güvenli Geçiş’in avukatları oturma izni almış.

“Bu çok önemli çünkü artık ülke dışına seyahat edebilirim. Ülkemi görmek istiyorum. Artık Gine’ye gidip gelebilirim.”

Barry şanslı birkaç kişiden biri. Güvenli Geçiş ve benzer projeler gereksinimi olan çocukların yalnızca bir kısmına yardımcı olabiliyor ve kaçak çocukların sayısı artıyor. Sadece bu yıl çoğunluğu Orta Amerikalı 60 bin çocuk ve gencin Meksika sınırında yakalanacağı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG