Erişilebilirlik

Çin Tek Çocuk Politikasını Değiştirecek


Eski bir Çinli bakan, dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de nüfus yaşlanırken ülkenin 1979'dan beri uygulanan tek çocuk politikasının değişebileceğini söyledi

Eski bir Çinli bakan, dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de nüfus yaşlanırken ülkenin tek çocuk politikasının değişebileceğini söyledi.

Eski Ulusal Nüfus ve Aile Planlaması Bakanı Zhang Wei-qing, hükümetin, ülkede 1979 yılından beri uygulanan tek çocuk politikasını gevşetmek için planlar yaptığını belirtti.
Önerilen değişikliklerden biri, anne ya da baba kardeş sahibi olsa bile birden fazla çocuk sahibi olmalarına izin verilmesi. Mevcut yasalar uyarınca sadece kardeşi olmayanlar ikinci kez çocuk sahibi olmak için başvuruda bulunabiliyor.

Eski bakan Zhang, değişikliklerin öncelikle nüfusu hızla yaşlanan ya da daha çok göçmen alan bölgelerde uygulamaya konabileceğini bildirdi, ancak nüfusta hızlı artış kaydedilmesini beklemediğini söyledi.

Çin’de yeni bir neslin öncekinin yerini alması için gereken doğurganlık seviyesi, 1,7. Normalde bu oranın 2,1 olması gerekiyor. Zhang, Çin için ideal olan seviyenin 1,8 olacağını söyledi.

Geçtiğimiz ay hükümete bağlı Çin Kalkınma ve Araştırma Vakfı, 2015 yılından itibaren aile başına iki çocuk yapılmasına izin verilmesi, 2020’deyse tüm kısıtlamaların kaldırılması önerisinde bulunmuştu.

Çin nüfusunun yüzde 36’sının, yani yaklaşık 480 milyon kişinin hala sadece tek çocuk yapma hakkı bulunduğu tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG