Erişilebilirlik

Clinton’ın Danışmanından Rusya ve Trump’a Suçlama


ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’ın kampanya ekibinin başkanı John Podesta, FBI’ın, şahsına ait e-postaların “hack”lenmesinde Rusya’nın olası rolünü araştırdığını söyledi. Rus hükümetinden üst düzey bir yetkili ise, ülkesine yönelik iddiaları reddetti.

Podesta’nın binlerce kişisel e-postasının ”hack”lenmesinden sonra WikiLeaks geçen Cuma günü bu e-postaları yayımlamaya başlamıştı.

Gazetecilere açıklama yapan Podesta, olayın sorumlularını bulmaya yönelik soruşturmada görev alan yetkililere yardımcı olduğunu belirtirken, e-postalarının Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın kadınlar hakkında müstehcen ifadelerinin yer aldığı ses kaydının ortaya çıkmasından kısa süre sonra yayımlanmasının tesadüf olmadığını savundu.

“(WikiLeaks kurucusu Julian) Assange konuyu değiştirmek istedi ama başarılı olamadı” diyen Podesta, Trump’ın yakın danışmanı Roger Stone’un e-postaların sızdırılmasından önceden haberinin olduğunu öne sürdü. Stone, WikiLeaks kurucusu Julian Assange ile temas halinde olduğunu kabul etmişti. Stone ayrıca geçen Ağustos ayında attığı Tweet mesajında, WikiLeaks’in Clinton ve Podesta’yı hedef alacağını iddia etmişti.

Stone, Amerikan haber ajansı AP’ye yaptığı açıklamada, Podesta’nın suçlamalarını “temelsiz” diyerek kesin bir dille yalanlarken, WikiLeaks de Twitter’dan “Roger Stone ile temas kurmadığı” açıklaması yaptı.

Yürütülen soruşturmanın, Rusya’nın sorumlu olduğundan şüphe edilen, Demokrat Parti e-postalarının “hack”lenmesine yönelik daha geniş kapsamlı FBI soruşturmasının parçası olduğunu kaydeden Podesta, Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerinin sonucunu Donald Trump’ın yararına olacak şekilde etkilemeye çalışıyor olabileceğini öne sürdü. Trump geçmişte yaptığı açıklamalarda, Washington’daki “zayıf liderlerle” karşılaştırıldığında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gücüne hayran olduğunu söylemişti.

Podesta açıklamasında Trump’a Rusya’nın Amerikan seçimlerine karışmasına yardım ettiği yolunda doğrudan bir suçlama yöneltmedi ancak Trump’ın ya istihbarat yetkililerinin Rus hükümetinin rolüne dair uyarılarını “bilerek görmezden geldiğini” ya da farkında olmadan Ruslara alet olduğunu öne sürdü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, e-postaların “hack”lenmesinde Rusya’nın rolü bulunduğuna dair iddiaları reddetti. Lavrov, CNN’e verdiği demeçte, iddiaları “saçma” olarak niteledi.

Florida’daki bir seçim mitinginde Clinton’ın “hack”lenen e-postalarıyla ilgili konuşan Donald Trump, e-postaların “Clinton’ın Amerika’yı talan eden ve egemenliğini kuşatan bozuk bir küresel düzenin aracı olduğunu gösterdiğini” iddia etti.

Clinton’ın kampanyası, Podesta’nın e-postalarının doğruluğunu teyit etmezken, Rus hacker’ların çoğu kez belgelerin üzerinde oynadığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG