Erişilebilirlik

Clinton'dan Müslüman Girişimciler İçin Yeni Açılım


Clinton eski Dışişleri Bakanı Albright ve Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent’in öncülüğündeki “Partners for a New Begining” adlı girişimin ayrıntılarını açıkladı

Washington’da düzenlenen ilk Girişimcilik Zirvesi, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un konuşmasıyla tamamlandı. Clinton, eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ve Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent’in öncülüğündeki “Partners for a New Begining”, “Yeni bir Başlangıç için Ortaklık” girişimi ile yaptıkları işbirliği sayesinde, daha fazla Müslüman girişimciye ulaşmak istediklerini açıkladı. İkincisi gelecek yıl Türkiye’de düzenlenecek zirveye, değişik sektörlerden altı Türk girişimci katıldı.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton konuşmasında, İslam dünyasındaki girişimcilerle yakın ilişkiler kurmak için, zirvenin önemli bir adım olduğunu belirtti. Clinton ilişkileri daha da geliştirmek için çeşitli programlar başlattıklarını söyledi. Clinton, bu programlardan en önemlisini, eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Washington’daki Aspen Enstitüsü başkanı Walter Isaacson ve Coca Cola’nın Türk CEO’su Muhtar Kent’in öncülüğünü yaptığı “Partners for a New Begining”, “Yeni bir Başlangıç için Ortaklık” girişimini gösterdi. Bunu, İslam ülkeleriyle yeni bir diyalog yolu açılması yönünde Başkan Obama’nın yaptığı çağrıya yanıt veren bir girişim olarak niteleyen Clinton, bu sayede daha fazla Müslüman ülkede, daha fazla girişimciye ulaşacaklarını söyledi. “Bu ortaklık girişimi sayesinde Amerika’daki yatırımcılar ve uzmanlar bilgilerini İslam dünyasındaki muhattaplarıyla paylaşacak. Yeni eğitim ve yatırım olanakları doğacak,” diyen Clinton, Başkan Obama ve Washington yönetiminin halklar arası diplomasiye ağırlık verdiğini hatırlattı.

Girişimcilik Zirvesi’ne Almanya’dan katılan Yeşiller Partisi Genel başkanı Cem Özdemir ise zirveyi başarılı bulduğunu söyledi. Almanya’daki Müslümanları temsilen gelen iki Türk’ten biri olan Özdemir şöyle konuştu: “Bence çok güzel bir zirve oldu. Obama’nın girişimcilik penceresinden bu konuya girmesi bence daha faydalı. Normalde Batı, İslam dünyası ile diyaloğu konuştuğunda sorunlarla başlanıyor. Burada daha farklı bir yol tercih edildi. Zaten girişimi konuştuğumuzda, sorunları konuşmamak mümkün değil. Kadın girişimci sayısı neden daha az, birçok Müslüman kökenli ülkede yolsuzluk niye bu kadar büyük sorun, bürokrasi neden bu kadar büyük sorun? Zaten birçok ülkede, girişimcilik kültürü gelişmiş değil. Kral ailesi ya da baştakiler bütün iş dünyasını yönetiyor. Onun ötesinde, bir çok ülkede özel sermaye diye bir kültür gelişmemiş. Dolayısıyla bunu tartışmak, bir şekilde İslam dünyasındaki reform dinamizmini gündeme getirmek anlamına geliyor.”

Zirveye Türkiye’den gelen katılımcılar, AirTies şirketinin CEO'su Bülent Çelebi, Pozitron'un kurucusu Fatih İşbecer, Yemek Sepeti internet sitesinin kurucusu Nevzat Aydın, Technopolis Grubu'nun başkanı Şirin Elçi ve Deulcom Yönetim Kurulu Başkanı Baybars Altuntaş. Katılımcılardan Nevzat Aydın, Obama’nın başlattığı yeni diyalog girişimlerinin başarılı sonuçlar vereceği görüşünde. Aydın, “Obama’nın Kahire’de yaptığı konuşmanın ardından burada nasıl bir yapılanma olacağını ve ne gibi bir organizasyona imza atılacağını merak ediyordum. Ve bunun, ne kadar devam edebilir olacağını bilmiyordum. Ama Obama, konuşmasında somut örnekler vererek, 2 milyar dolak bir bütçe ayırdığından bahsetti. Başkan, Müslüman ülkelerle Amerika arasında, hem öğrenci, hem profesyonel değişim programının devreye gireceğinden ve seneye bu zirvenin Türkiye’de yapılacağından bahsetti. Bunlar, bana, Obama’nın vizyonunun kısa vadeli olmadığını ve Müslüman ülkelerdeki girişimcilik kavramını geliştirmek için daha kalıcı adımlar atacağı yönünde olumlu gözüktü,” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın mektubunu Obama’ya ileten Deulcom şirketinin sahibi Baybars Altuntaş ise, Türkiye’nin zirveye damgasını vurduğu görüşünde. Altuntaş, “Ülkemiz için hayırlı olsun diyorum. Çok önemli bir başarıya imza attık. Sanıyorum ki zirveye damgamızı vurarak ayrılıyoruz. Sadece Türkiye’de değil yurtdışında da girişimciliğimizi göstermiş olduk,” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG