Erişilebilirlik

Clinton’dan Karzai’ye Güvence


Clinton’dan Karzai’ye Güvence
Clinton’dan Karzai’ye Güvence

Dışişleri bakanı Hillary Clinton, Amerika’nın Afganistan’ı terketmeyeceğini ve verdiği taahhütlere bağlı kalacağını açıkladı.

Clinton, Washington’da görüştüğü Afganistan devlet Başkanı Hamid Karzai’ye Amerika’nın, “son savaşcı silahını bıraktıktan” sonra da Afganistan’ın güvenliği ve kalkınmasını desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Karzai, Clinton’ a Amerika’nın ülkesine yaptığı katkılardan ötürü teşekkür etti.

Afganistan lideri, eğitim, altyapı ve güvenlik alanlarındaki kazanımların Amerikan askerlerinin özverisi ve Amerikan mali desteği sayesinde gerçekleştiğini belirtti.

Washington’a gelen Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve beraberindeki heyete üst düzeyde bir diplomatik karşılama yapıldı. Amerikalı yetkililer, ziyareti iki ülke arasında geçtiğimiz aylarda meydana gelen söz düelloları nedeniyle, gerginleşen ilişkileri onarma çabası olarak görüyor.

Amerika, Afgan hükümetinin yolsuzluklarla yeterince mücadele etmediği ve Karzai’nin ikinci dönem seçildiği cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştırıldığı konusunda yapılan eleştirilere katılmaktan çekinmedi.

Afganlar ise Amerikan askeri operasyonlarında meydana gelen sivil kayıplardan şiddetle yakınırken Karzai, ülkesine uydu devlet gibi davranıldığını öne sürerek Taleban’a katılmaktan sözetti.

Karzai ve Clinton iki gün sürecek görüşmeleri açarken Amerikan-Afgan ortaklığının kalıcılığı üzerinde durdu.

Clinton, iki ülke arasındaki yakın ilişkinin Afganistan’daki savaş sona erdikten sonra devam edeceğini vurguladı.

Clinton, iki ülkenin stratejik ortaklığı derinleştirerek ortak vizyon üzerinde ilerleme sağlayacaklarını, Amerikan ve Afgan halkları arasındaki bağı güçlendireceklerini söyledi. Bu bağların silahlar sustuktan sonra da devam edeceğini belirten Amerikalı bakan bunu öngördüklerini ve bunda kararlı olduklarını bildirdi.

Clinton, son uyuşmazlıklara değinirken iki egemen ülkenin her konuda anlaşmalarının beklenemeyeceğini, bu tür anlaşmazlıkların anlamlı bir diyalog için gerekli olan “karşılıklı güven düzeyini” yansıttığını söyledi.

Karzai de bu görüşü paylaşırken, olgun hükümetlerin zaman zaman görüş ayrılığına düşebileceklerini savundu.

Bunu bir olgunluk ve süreklilik gösteren bir ilişki işareti olarak gördüğünü belirten Karzai, bu tür bir ilişki sayesinde Afganistan, Amerika ve dünyaya güvenlik getirme hedefine ulaşılacağını söyledi.

Karzai, Afganistan’ın adli bağımsızlık hakkına saygı ve sivil halkın korunmasına çaba gösterilmesini istediğini belirtti. Afganistan devlet başkanı, operasyonlarda sivil kayıpları önleme yolunda adımlar attığı için Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal’a teşekkür etti.

Washington’a da bugüne kadar yaptığı askeri ve ekonomik yardımlar için teşekkür eden Karzai, hükümetinin yakında sorumlulukları üstlenerek Amerika’nın omuzlarından bu yükü alacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG