Erişilebilirlik

Clinton ve Kadın Hakları


Amerikan Hükümetinin Görüşlerini Yansıtan Yorum

15 yıl önce 189 ülkeden delegeler Dördüncü Dünya Kadın Konferansı için Pekin’de biraraya geldi. Küresel düzeyde, kadın ve kızların her yerde hak ettikleri fırsatlara kavuşmaları için gerekli yasa, refornm ve sosyal değişikliklerin gerçekleşmesi için çalışma çağrısı yapıldı. Bugün daha fazla kız çocuğu okula gidiyor. Daha fazla kadın işsahibi ve devlet hizmetinde çalışıyor.

Amerika Dışişleri bakanı Hillary Clinton, BM Kadının Statüsü Komisyonunda yaptığı konuşmada ancak görevin burada bitmediğini söyledi.

Clinton, “Bundan sonraki aşamada Pekin’de yürürlüğe koyduğumuz potansiyel ve düşleri tam olarak gerçekleştirmek zorundayız. Çünkü milyonlarca kadın ve kız için fırsatlara erişme şansı hala çok uzak. Kadınlar hala dünyadaki yoksul, eğitimsiz, sağlıksız ve az beslenen nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor. Birçok yerde, kadınlar kendi hakları ve beklentileri olan eşit insanlar olarak muamele görmüyor tersine kocaları, babaları ve oğullarının sahip olduğu saygı ve muameleyi haketmeyen yaratıklar olarak görülüyor.”dedi.

Clinton” Kadınların statüsü sadece bir manevi değer ve adalet sorunu değildir. Ekonomik, siyasel ve sosyal bir zorunluluktur. En basitinden eğer kadınlar ve kızlara hakları tanınmaz ve geride bırakılırlarsa dünya kalıcı bir ilerleme yapamaz”şeklinde konuştu.

Kadınların yaşamları ve katkılarını görmezden gelen stratejilerin başarı şansı çok azdır. Amerika, dünyanın dörtbir yanında kendilerine çalışmalarında destek vermek için ortak yapacakları kadın liderler ve lider olabilecek kadınlar arıyor. Amerika, Afganistan ve Pakistan’da istikrar sağlama stratejisi çerçevesinde , kamu ve özel sektörde kadınların yönetime katılmalarını teşvik ediyor ve kadınların eğitim, sağlık ve adalet alanlarına erişim olanaklarını arttırıyor.

Dışişleri Bakanı Clinton” Görevi tamamlama kararlılığımızı yineleyelim. Ve çabalarımızı arttıralım. Çünkü bu hem doğru hem de akıllıca bir iştir. Kadınların ilerlemesinin, insanlığın ilerlemesi ve insanlığın ilerlemesinin kadınların ilerlemesi olduğunu tek bir sesle ilan etmeliyiz” dedi.

XS
SM
MD
LG