Erişilebilirlik

Clinton: 'Top Türkiye'nin Sahasında'


Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton
Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Kafkas ülkelerinde temaslarda bulunuyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerini normalleştirmesi çağrısında bulundu, “top Türkiye’nin sahasında” dedi.

Kafkas ülkelerini ziyaret eden Clinton, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Devlet Başkanı Serzh Sarkisyan ve Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan’la görüştü. Sarkisyan’la görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Clinton, Türkiye - Ermenistan protokollerinin onaylanmasına büyük önem verdiklerini söyledi.

Clinton şöyle konuştu: “Ermenistan’ın komşularıyla ilişkilerini iyileştirmesinin ve bölgede güvenliğin ve istikrarın arttırılmasının yollarını konuştuk. Bu doğrultuda Türkiye’yle Ermenistan’ın ilişkilerini normalleştirmesine bağlıyız, çünkü her iki ülkenin vatandaşlarının geleceği açısından bunun iyi bir yol olacağına inanıyoruz. Türkiye - Ermenistan protokollerinin şartsız olarak onaylanmasını kuvvetle destekliyoruz.”

2009 yılında Türkiye’yle Ermenistan arasında imzalanan protokollerin onaylanması iki ülkenin parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak Türkiye Dağlık Karabağ sorununu gerekçe göstererek protokolleri onaylamıyor.

'Gerginliğin Artmasından Kaygılıyız'

Clinton temasları sırasında Ermenistan’la Azerbaycan arasında gerginliğin artmasından ciddi kaygı duyduklarını açıkladı. Clinton, Dağlık Karabağ’da şiddete başvurulmasının ihtilafın çözümüne katkı sağlamadığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı askerlerin ve sivillerin öldürülmesini kınadı. Clinton, “Güç kullanmak Dağlık Karabağ sorununu çözmeyecektir. Bu nedenle güç kullanılmamalı. Tüm taraflara şiddet reddetmeleri çağrısında bulunuyoruz,” dedi. Clinton aynı mesajı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de de vereceğini söyledi.

Clinton’ın açıklamalarından önce Azerbaycan - Ermenistan sınırında çıkan bir çatışmada üç Ermenistan askerinin öldüğü bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu tür olayların daha geniş bölgesel bir ihtilafa dönüşebileceği uyarısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Minsk Grubu ortakları Rusya ve Fransa’yla birlikte Dağlık Karabağ soruna çözüm öngören temel prensipler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bunlar arasında, Dağlık Karabağ’ın etrafındaki toprakların Azerbaycan’a iadesi; ihtilaf nedeniyle mülteci durumuna düşen sivillerin dönüşü; uluslararası barış gücü oluşturulması ve Ermenistan’la Dağlık Karabağ’ı bağlayacak bir koridorun kurulması var.

Clinton Erivan’daki temaslarının ardından Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e hareket etti. Çarşamba günü Bakü’de görüşmelerde bulunacak olan Clinton, Perşembe günü de Türkiye’ye gidiyor.


STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG