Erişilebilirlik

2016'da Clinton mı Bush mu?


2016'da Clinton mı Bush mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Dışişleri eski bakanı Demokrat Hillary Clinton ile Florida eyaleti eski valisi Cumhuriyetçi Jeb Bush, 2016 başkanlık seçimleri için adı geçen aday adayları arasında en çok tanınan iki sima. İki aday da bol miktarda bağış toplayabilecek siyasetçiler. Ancak aday adayı olmaya karar verdikleri takdirde hem Clinton’u hem de Bush’u bazı zorluklar bekliyor.

Hillary Clinton ve kızı Chelsea, geçenlerde New York’ta bir kadın konferansına katıldı.

Demokrat Partililer, Clinton’un başkanlık yarışına bir an önce girmesini istiyor. Ancak Clinton, bakanlığı sırasında resmi yazışmalarında şahsi elektronik posta adresini kullandığının ortaya çıkması üzerine zor günler yaşıyor: “Amerikan kamuoyunun siyasi ve kamusal konularda kendi kararlarını verebileceğini düşünüyorum. Yaptığım görevle ilgili elektronik yazışmalarımı teslim etmek için büyük çaba gösterdim. Bu yazışmalar yakında kamu erişimine açılacak.”

George Washington Üniversitesi uzmanı Matt Dallek’e göre elektronik posta tartışmaları, eski skandalları hatırlatıyor: “Clintonlar’ın her zaman birşeyler gizledikleri, güvenilmez oldukları, basından nefret ettikleri ya da Cumhuriyetçiler ile sürekli kavgalı oldukları izlenimi var.Geçmişten gelen bu izlenimler günümüze taşınmış durumda. Bu da Demokrat Parti içinde, basında ve Amerika çapında çalkantıya neden oluyor.”

Cumhuriyetçi Partili Jeb Bush’u ise başka zorluklar bekliyor: “Kazanmak istiyorum. Partimizin, muhafazakarların kazanmasını istiyorum.”

Bazı muhafazakar rakiplerinin Bush’u zorlaması bekleniyor. Ağabeyinin başkanlık döneminin bazı kötü anılarının da gündeme gelmesi kaçınılmaz: “Ağabeyimi, babamı ve annemi çok seviyorum. Ülkemiz için yaptıklarını, almak zorunda oldukları zor kararları takdirle karşılıyorum. Ancak ben kendi ayaklarım üzerinde duran bir siyasetçiyim.”

Matt Dallek, kamuoyunun yeni bir çehre görmek istemesinin Bush için dezavantaj olduğunu söylüyor: “Cumhuriyetçi Partililer, kendilerine, geçmişten gelen bir sima isteyip istemediklerini soracak. Wisconsin valisi Scott Walker, Jeb Bush’a karşı bu kozu kullanıyor, Bush adı ve taşıdığı anlamı gündeme taşıyor.”

Uzman John Fortier ise yeni bir Bush-Clinton karşılaşmasının yaşanabileceği görüşünde: “İkinci Clinton ile üçüncü Bush’un karşı karşıya gelmesi mümkün. Bu da Amerika’daki siyasi hanedanlıklardan şikayet edenleri çok rahatsız edebilir.”

Hem Hillary Clinton hem de Jeb Bush’un 2016 başkanlık yarışına girip girmeyeceklerini yakında açıklamaları bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG