Erişilebilirlik

Clinton Kaddafi'nin Derhal Çekilmesini İstedi


Clinton Kaddafi'nin Derhal Çekilmesini İstedi
Clinton Kaddafi'nin Derhal Çekilmesini İstedi

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Libya lideri Muammer Kaddafi’nin derhal çekilmesini istedi.

Libya’daki gelişmelerin Amerikan dış politikası açısından sınav niteliği taşıdığını söyleyen Clinton, “Libya hükümeti kendi halkına silah doğrulttuğu sürece,” Amerika’nın tüm seçenekleri değerlendirmeye devam edeceğini söyledi.

Clinton, tüm Ortadoğu’nun değişimden geçtiğini, Libya’nın ileride ya barışçı bir demokrasi olacağını, ya da iç savaşa sürükleneceğini söyledi.

Bölgeye askeri ve insani yardım ekipleri gönderdiklerini anlatan Clinton, Amerika’nın diplomatik, askeri ve kalkınma politikalarının son derece belirleyici olacağını kaydetti.

Amerikan Kongresi Başkan Barack Obama’nın 2012 bütçe teklifini ele alıyor. Dışişleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Florida Milletvekili İleana Ros-Lehtinen, Obama’nın Dışişleri Bakanlığı bütçesini arttırma teklifini eleştirdi.

Dışişleri Bakanı Clinton, Amerika’nın dış yardıma devam etmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Clinton, mısır’da kendi halkı üzerine ateş açmayan subayların Amerika’da eğitildiğine dikkati çekti.

Oturumda, milletvekilleri Ortadoğu’daki gelişmelerin Arap-İsrail barış sürecine etkisini sordu. Clinton, Mısır’daki iktidar değişimine rağmen Ortadoğu barış sürecinde ilerleme sağlanması için fırsat olduğunu savundu. ABD Dışişleri Bakanı, bu bağlamda iki devletli bir çözümün İsrail için en iyi seçenek olduğunu yineledi.

Clinton Irak, Afganistan ve Pakistan için ayrılan bütçelerin kesilmesinin bölgede istikrarı olumsuz yönde etkileyeceğini vurguladı. Dışişleri Bakanı kamu fonlarının askeri makamlardan sivil makamlara aktarılmasının önemli bir tasarruf olacağını anlattı. Silahlı Kuvvetlerin bütçe talebinin 2010 yılından bu yana 45 milyar dolar azaldığını hatırlatan Clinton, Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesindeki artışın dört milyar dolar olduğunu söyledi.

Geçen ay Temsilciler Meclisi, Dışişleri Bakanlığı ve Amerikan Kalkınma Dairesi bütçelerinden yüzde 16 oranında kesinti yapılmasını öngören paketi onaylamıştı. Clinton, bu kesintilerin yürürlüğe girmesinin Amerikan ulusal güvenliğine büyük zarar vereceğini söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG