Erişilebilirlik

Clinton: 'İsrail'in Yeni Yerleşim Planları Barışa Katkıda Bulunmayacak'


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail'in Doğu Kudüs'e yeni yerleşimler kurması planının iki devletli çözüme hiçbir katkı sağlamayacağını belirtti.

Clinton ayrıca Mısır'dan Gazze'ye gizlice füze sokulmasını engellemesini istedi. 'Libya ve Sudan'dan Gazze'ye silah sokulmasını engellemesi için Mısır'a başvurduk' diyen Clinton, tünellerden Gazze'ye füze sokulmasına engel olmazsak daha fazla çatışma çıkacaktır' dedi.

Clinton, Washington'da İsrailli yetkililere Doğu Kudüs'e komşu yerleşimlerin barış anlaşması yapma amacına uymadığını söyledi. Clinton, 'İki devletli çözüme gidecek yolu bulmak için çalışmalıyız, amacımız bu olmadı' dedi.

İsrail'in Doğu Kudüs'e komşu bölgede 3 bin konut inşa edeceğini açıklaması büyük tartışma yarattı. İnşaatlar, Batı Şeria'yı ikiye böleceğinden Filistin devletinin kurulmasını büyük ölçüde engelleyebilir.

Washington'da bir dış siyaset forumunda konuşan Clinton, İsrail ve Amerika arasındaki dostluktan bahsetti, Filistin Yönetimi Lideri Mahmut Abbas'ın Filistin'in Birleşmiş Milletler'deki statüsünün üye olmayan gözlemci ülkeye çıkarılması için girişimde bulumasına Washington'un karşı çıktığını kaydetti.

'Bu tasarıya karşı çıkmıştık, Mahmut Abbas yanlış bir adım attı' şeklinde konuşan Clinton, yine de Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi'nin çatışmalara karşı en iyi alternatifi sunduğunu belirtti.

Bakan ayrıca İsrail ve Filistinli liderlerin doğrudan barış görüşmelerine geri dönmeye hazır olduklarında Başkan Obama'nın da liderlerin yanında yer alacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG