Erişilebilirlik

Güney Carolina Önseçimlerinin Galibi Clinton


Uzmanlar, ulusal kamuoyu yoklamalarında önde giden ve yoğun süperdelege desteğine sahip Hillary Clinton'un Güney Carolina önseçimlerini kazanmasıyla bilrlikte adaylık yolunu kolayladığı görüşünde.
Uzmanlar, ulusal kamuoyu yoklamalarında önde giden ve yoğun süperdelege desteğine sahip Hillary Clinton'un Güney Carolina önseçimlerini kazanmasıyla bilrlikte adaylık yolunu kolayladığı görüşünde.

Demokrat Parti’nin Güney Carolina’da yapılan önseçimlerini rahat bir şekilde kazanan Hillary Clinton, 1 Mart günü Süper Salı adıyla 11 eyalette yapılacak önseçimler öncesinde rakibi Bernie Sanders’a karşı ciddi bir ivme kazanmış görünüyor.

Oyların neredeyse tamamına yakını sayılmışken eski Dışişleri Bakanı’nın yüzde 75,5 destek aldığı, Vermont Senatörü Sanders’ın ise yüzde 26’da kaldığı görülüyor.

Seçimlerden kısa bir süre sonra Sanders bir yazılı mesaj yayınlayarak kendisinin üç katı oy alan Clinton’u kutladı. Clinton yaptığı zafer konuşmasında, “Yarın kampanyayı ulusal düzeye taşıyoruz” dedi.

Demokrat Parti’nin dört önseçiminden üçünü kazanan Hillary Clinton, önümüzdeki hafta önseçimlerin yapılacağı eyaletlerin çoğundaki kamuoyu yoklamalarında da önde gidiyor.

Clinton ayrıca azınlıklar, özellikle siyahlar arasında Sanders’a oranla daha popüler durumda.

Bernie Sanders
Bernie Sanders

Güney Carolina’da kaybedeceğini tahmin eden Sanders, kampanyasını gelecek haftaki önseçimlerin yapılacağı eyaletlere çevirmişti. Sanders yazılı mesajında da gerçek yarışın 1 Mart günü Süper Salı önseçimlerinde yaşanacağını açıkladı.

Aynı akşam Minnesota’da destekçilerine konuşan Sanders ayrıca, son 30 yıl boyunca Amerika’da gelir dağılımının, Cumhuriyetçiler’in iktidarında da, Demokratlar’ın iktidarında da zengin azınlığı temsil eden yüzde 1’e yaradığını savundu. Sanders ayrıca başkan olması durumunda Amerika’da “kurumsallaşmış ırkçılığı ve yozlaşmış hukuk sistemini” hedef alacağını söyledi.

Süper Salı

1 Mart’ta yapılacak önseçimler, 12 eyalette yapılıyor olmasından ve iki partinin kurultaylarına gidecek delegelerin önemli bir kesiminin belirleniyor olmasından dolayı “Süper Salı” diye adlandırılıyor. 1 Mart’ta 10 eyalette (Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, ve Virginia) iki partinin önseçimleri yapılacak. Alaska’da Cumhuriyetçiler, Amerikan Samoa’ında Demokratlar önseçim düzenlerken, Colorado’da iki parti için önseçim yapılacak, ancak Demokrat seçmenler adaylarını seçerken, Cumhuriyetçi seçmenler yalnızca delege seçecek ve bu delegelerin aday tercihlerini parti kurultayında kullanmalarına izin verecek.

Clinton Güney Carolina galibiyetinden sonra yaptığı zafer konuşmasında Cumhuriyetçi Parti’nin önde giden aday adayı Donald Trump’ı hedef aldı. Milyarder emlakçının, “Amerika’yı yeniden büyük bir ülke yapacağız” temasına değinen Clinton, “Amerika hiçbir zaman büyüklüğünü yitirmedi. Ülkenin asıl ihtiyacı olan bütünlüğünü yitirmemesi” dedi.

Sanders da Texas’taki kampanyasında yaptığı konuşmada, Trump’a imada bulunarak, Amerikan halkının Meksikalılar’a, Müslümanlar’a, kadınlara, siyahlara, savaş muhariplerine ve kendisini sevmeyen herkese hakaret eden bir başkan istemediğini söyledi.

Seçmen tabanı ağırlıklı olarak genç ve beyazlara dayanan Sanders, ardarda iki önseçimi Clinton’a kaybetmesinin ardından zorlu bir sürece girmiş durumda.

Sanders ekibini Güney Carolina önseçimlerinden tatmin eden tek unsur, katılım oranının az olması. Bununla birlikte Clinton kampanyası da iyimserliğini yitirmedi.

Eski Cumhuriyetçi aday adayı New Jersey Valisi Chris Christie, şimdi Donald Trump'a destek veriyor
Eski Cumhuriyetçi aday adayı New Jersey Valisi Chris Christie, şimdi Donald Trump'a destek veriyor

Cumhuriyetçiler arasında ağır kapışma

Öte yandan Cumhuriyetçi cephede adaylar arasındaki atışmalar ağır hakaretlere ve sokak ağzına varan düzeylere inmiş durumda.

Atlanta kentinde konuşma yapan Florida Senatörü Marco Rubio, Donald Trump’ın cildinin rengiyle alay ederek, “Amerika’nın en kötü sprey bronzlaştırıcısını kullanıyor” diye konuştu.

Donald Trump ise Arkansas’daki kampanyasına kendisine destek verdiğini açıklayan New Jersey Valisi Chris Christie’yle devam etti. Trump, Rubio hakkında “Bu adam kadar terleyeni görmedim” diye konuştu. Trump ayrıca diğer rakibi Ted Cruz’a da sataştı, “Ben Ted Cruz’un yalancı olduğunu düşünüyordum, ama Rubio daha betermiş” diye konuştu.

Taraflar arasındaki hakaretleşmeler, Perşembe gecesi Cumhuriyetçi Partili adaylar arasında CNN televizyonundaki son tartışma programının ardından arttı.

Trump kamuoyu yoklamalarında Süper Salı eyaletlerinin 11’inde önde görünüyor. Ted Cruz ise senatörü olarak temsil ettiği Texas eyaletinde önde. Cruz’un kendi eyaletinde Trump’a kaybetmesi durumunda yarıştan çekilmesi olası.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG