Erişilebilirlik

Clinton: ‘G-Mail Korsanlığı İddiaları İnceleniyor’


Clinton: ‘G-Mail Korsanlığı İddiaları İnceleniyor’
Clinton: ‘G-Mail Korsanlığı İddiaları İnceleniyor’

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Google arama motoruna ait “G-Mail” posta şifrelerinin Çinliler tarafından çalındığı iddialarının soruşturulduğunu bildirdi.

Çalındığı iddia edilen elektronik posta adreslerinden bazılarının Amerikalı yetkililer ile Çinli gazeteci ve insan hakları eylemcilerine ait olduğu belirtiliyor.

İddiaların çok ciddi ve endişe verici olduğunu belirten Clinton, ayrıntı vermedi ancak Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın Google’la birlikte soruşturma yürüttüğünü söyledi. Google, Çin’in Jinan kentindeki bilgisayar korsanlarının, bazı elektronik posta adreslerine girdiğini açıklamıştı. Şirket, hangi adreslere girildiği ve kimlere ait olduğu hakkında ayrıntıları açıklamadı. Beyaz Saray, daha önce, Amerikalı yetkililere karşı bir siber saldırı olduğunu gösteren bir kanıt bulunmadığı yönünde bir açıklama yapmıştı.

Google, siber saldırıdan Pekin hükümetini sorumlu tutmamakla birlikte, böylesine karmaşık ve zor korsanlığın resmi kurumların desteği olmadan yapılamayacağı görüşünde. Girişimi zamanında fark eden şirket, G-Mail kullanıcılarını hemen uyardı.

Bu arada iddialar, Pekin hükümetini öfkelendirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei iddiayı reddetti, hükümetinin bu tür suçlamaları kabul edemeyeceğini bildirdi.

Çin, Kuzey Kore, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’la birlikte dünyada internete en şiddetli sansür uygulayan ülkelerden biri.

İnsan hakları örgütlerine göre, çocukları koruma kisvesi altında uygulanan sansürün gerçek amacı ifade özgürlüğünü kontrol altında tutmak.

Sansür ve resmi korsanlık konusu geçen yıl Google ile Pekin hükümeti arasında tekrar tartışma konusu olmuş ve Amerikan şirketi Çin’deki merkezini Hong Kong’a taşımıştı.

XS
SM
MD
LG