Erişilebilirlik

Clinton İftar Yemeği Verdi


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ramazan ayının sona ermesiyle nedeniyle iftar yemeği verdi. Bakan Clinton” Ramazan ayı dünyanın dörtbir yanında Müslümanların oruç tutup dua ettikleri ve iyi şeyler yapmaya çalıştıkları bir dönemdir. Aynı zamanda düşünme , iç muhasebe, hayır ve başkalarını düşünme zamanıdır” dedi.

Bakan Clinton” Ramazan, başka inançlar ve dinlerden yüzmilyonlarca insanın saygı duyduğu değerleri öğretir ve güçlendirir”şeklinde konuştu.

Clinton” Önümüzdeki yıllar ülkede ve dışarda tüm inançlardan insanlar arasında karşılıklı anlayış, saygı ve işbirliğini nasıl oluşturabileceğimizi düşünelim. Aynı zamanda daha çok yerde daha çok insana Tanrının verdiği gücü kullanmaları için daha fazla fırsat sağlama çabalarını nasıl arttırabileceğimizi düşünelim.”şeklinde konuştu.

Ramazan sırasında Florida’nın Gainesville kentinde bir vaizin 11 Eylül’de Kuran yakmayı planladığı haberleri verildi.

Amerika’da dini ve siyasi liderler, ezici bir çoğunluklukla Kuran’ı yakmanın 11 Eylül 2002 terör saldırılarında ölenleri anmada uygun bir yol olmayacağı görüşünde birleşti. Bakan Clinton” Bu saygısız, çirkin eylemin Evangelistlerden Yahudi hahamlara kadar her inançtan Amerikalı dini liderler aynı zamanda laik liderler ve düşünürler tarafından açık ve kesin biçimde kınanması beni yüreklendirdi. “dedi.

“Kuran yakmanın Amerika’nan dini hoşgörü tarihine uymadığını” belirten Clinton şöyle devam etti:

“Dini hoşgörüye bağlılığımız ülkemizin ilk kuruluş yıllarına dayanır. Birçoğunuzun bildiği gibi 1790’da George Washington, Rhode Island eyaletinin New Port kentinde bir sinagoga ‘bu ülkenin yobazlığa onay onaylamayacağını ve dini baskılara destek vermeyeceğini’ yazdı”.

Bakan Clinton” Amerika dünyanın dörtbir yanında ortak zemin, ortak anlayış ve ortak saygı arayışı doğrultusunda ilişki kurmak için insanlara elini uzatmaya devam edecektir”dedi.

XS
SM
MD
LG