Erişilebilirlik

Clinton Filistinli ve İsrailli Yetkililerle Görüşüyor


Filistin Başbakanı Salam Fayyad ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Kudüs'te görüşürken
Filistin Başbakanı Salam Fayyad ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Kudüs'te görüşürken
Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İsrailli ve Filistinli yetkililerle barış sürecini görüşüyor. Görüşmelerde Suriye, İran ve Mısır’la ilgili gelişmeler üzerinde de duruluyor.

Dışişleri Bakanı Clinton Filistin Başbakanı Selam Fayyad’la görüştükten sonra İsrailli liderlerle biraraya geldi.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüşen Clinton daha sonra Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak ile biraraya gelecek.

Görüşmelerde iki tarafın birbirlerine gönderdiği mektuplar üzerinde duruldu. Barış süreci, taraflar arasında doğrudan görüşmeler yapılmadan devam ediyor.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la birlikte seyahat eden Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Stearns’e göre, üst düzey bir bakanlık yetkilisi gazetecilere, Obama yönetiminin taraflar arasında bir barış anlaşması sağlanması için çalışmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Yetkili, Clinton’ın bu ziyareti sırasında Kudüs’te İsrail’le Filistin Yönetimi arasında bir barış anlaşması imzalamayı hayal ettiğini ancak bunun gerçekleşmediğini belirtti. Bu noktaya gelmenin zor olduğunu vurgulayan Amerikalı yetkili, birçok Amerikan yönetiminin bu güçlüğü aşamadığını hatırlattı.

Hillary Clinton, Mısır ziyaretini tamamlayarak Kudüs’e geçti. Clinton Kahire’de Cumhurbaşakanı Muhammed Mursi ve Genelkurmay Başkanı Hüseyin Tantavi’yle Amerikan ekonomik yardımı konusunu ele aldı. Amerika’nın Sesi muhabiri Stearns’e göre, Clinton İsrailli ve Filistinli yetkililerle yaptığı görüşmelerde Mısır’ın bölgedeki ve barış sürecindeki rolü üzerinide duruyor. Mısır’ın yeni cumhurbaşkanı Mursi, Clinton’a yeni Mısır hükümetinin 1979 yılında İsrail’le yapılan barış anlaşmasına saygı göstereceği konusunda söz vermişti.

Görüşmelerde ayrıca İran’ın tartışmalı nükleer programıyla ilgili olarak devam eden temaslar da ele alınıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, P5+1 görüşmelerinde önemli bir noktaya gelindiğine inanıyor. Bu yıl gerçekleştirilen birkaç tur görüşmede ilerleme sağlanamadı. Amerika ve Avrupa Birliği, İran’ın petrol ihracatına yaptırımlar uyguluyor. Avrupa Birliği yetkilileri, 24 Temmuz’da temaslara devam etmenin yararı olup olmayacağı konusunda İranlı yetkililerle görüşmeyi planlıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG