Erişilebilirlik

Clinton: 'Esad Hükümeti Artık Meşru Değil'


Şam'daki Amerikan Büyükelçiliği binasına Suriye bayrağı Esad yanlısı göstericiler
Şam'daki Amerikan Büyükelçiliği binasına Suriye bayrağı Esad yanlısı göstericiler

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “meşruluğunu yitirdiğini” ve Esad rejiminin devamının Washington’un çıkarlarına hizmet etmeyeceğini açıkladı.

Clinton, bölgesel istikrar uğruna Esad yönetiminin mevcut karışıklıktan kurtulup ayakta kalması yönünde Amerika’nın gizliden gizliye umut beslediği iddialarını da yalanladı.

Washington, Mart ayında demokrasi yanlısı gösteri ve ayaklanmaların başlamasından bu yana Suriye hükümetine ilk kez bu denli sert bir kınama mesajı gönderdi. Hillary Clinton, Beşar Esad’ın “vazgeçilmez biri olmadığını” ve iktidarda kalması için Washington’un hiçbir çaba göstermeyeceğini söyledi.

Clinton dün Esad yanlısı grupların Amerikan büyükelçilik binası ve büyükelçi konutuna düzenlediği saldırıları da kınadı. Rejim yanlısı göstericiler, Fransa’nın da diplomatik misyonlarına saldırdı.

Şam hükümetini, dikkatleri göstericilere uyguladığı zulümden dağıtmaya çalışmakla suçlayan Clinton, Suriye’ye uluslararası anlaşmalara uyarak yabancı diplomat ve misyonları koruması çağrısında bulundu.

Şam’daki saldırı olaylarının ardından Washington’daki Suriye Büyükelçiliği maslahatgüzarı Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve zarardan dolayı Suriye hükümetinden tazminat istendi.

Esad yanlısı göstericiler büyükelçilik binasında bazı camları kırmış ve Amerikan bayrağını indirerek yerine Suriye bayrağı dikmişti. Duvarlara Amerikan karşıtı yazılar da yazan göstericiler daha sonra büyükelçilikteki Amerikan askerleri tarafından uzaklaştırıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG