Erişilebilirlik

Clinton: 'Ermeni Tasarısına Karşıyız'


Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'a gelmesini umuyoruz dedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Obama yönetiminin Ermeni soykırım tasarısına karşı olduğunu yineledi.

Dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla bir telefon görüşmesi yapan Clinton, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda onaylanan tasarının Genel Kurulun gündemine alınmasını istemediklerini vurguladı.

Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Davutoğlu tasarının onaylanmasının Türk kamuoyunda derin hayal kırıklığına yolaçtığını; Kafkaslardaki barış arayışları ve Türk-Amerikan ilişkileri üzerinde yarattığı olumsuz havanın giderilmesi için tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na getirilmemesinin önemini vurguladı. Davutoğlu, siyasetçilerin tarihi konularda hüküm vermesinin son derece yanlış olduğunun da altını çizdi.

Telefon görüşmesinde Clinton, Başbakan Erdoğan’ın 12-13 Nisan tarihlerinde Washington’da yapılacak Uluslararası Nükleer Güvenlik Zirvesine katılmasını beklediklerini hatırlattı. Davutoğlu ise bu konuda değerlendirme sürecinin devam ettiğini, Başbakan Erdoğan’ın nihai kararını önümüzdeki günlerde vereceğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, Clinton'la Davutoğlu'nun 35 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptığını, görüşmenin yapıcı bir havada geçtiğini ve iki bakanın Türk Amerikan stratejik ortaklığının önemini vurguladığını söyledi.

Crowley, Büyükelçi Namık Tan'ın biran önce Washington'a dönmesini umduklarını söyledi.

Amerikalı sözcü telefon görüşmesinde Dağlık Karabağ sorununa çözüm, Türk Ermeni ilişkileri, Clinton'ın Rusya ziyareti ve Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.

Crowley, Amerika'nın Türkiye ve Ermenistan'a protokollerin onayı için baskı yapmaya devam ettiğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG