Erişilebilirlik

Clinton E-Posta Sunucusunu da Teslim Edecek


Bingazi olayları sırasında dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde resmi yazışmalarını özel bilgisayarından ve cep telefonundan yaptığı öğrenilen Demokrat Parti’nin önde gelen Başkan aday adayı Hillary Clinton’ın başı kolay dertten kurtulacağa benzemiyor.

Clinton bu kez elektronik posta sunucusunu Adalet Bakanlığı müfettişlerine teslim edecek.

Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin baskısı sonucu e-posta sunucusunu da teslim etmeye zorlanan Clinton, daha önce de e-posta yazışmalarının dökümlerini içeren 55 bin sayfalık belge teslim etmişti.

Başta Cumhuriyetçi Partililer olmak üzere, Clinton muhalifleri, Eylül 2012’deki Bingazi olayları sırasında eski Dışişleri Bakanı’nın özel e-posta hesabından tartışmalı olabilecek resmi yazışmalar yaptığını iddia ediyor. Bingazi’deki Amerikan Konsolosluğu’nun İslamcı militanların saldırısına uğraması sonucu aralarında Amerika’nın Libya Büyükelçisi de dahil dört elçilik personeli ölmüştü. Cumhuriyetçiler, bu olaylar sırasında Dışişleri Bakanı olan Clinton’ı sorumsuzlukla suçluyor.

Clinton’ın daha önce Dışişleri Bakanlığı’na yolladığı e-posta mesajları kamuoyuna da açıklanmıştı.

Amerika Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Clinton’ın özel e-posta sunucusunun güvenliğiyle ilgili olarak bir soruşturma açtı. Amerikalı istihbarat uzmanları, Hillary Clinton’a ait “hizmete özel” gönderilmiş dört e-posta mesajı buldu. Mesajlardan ikisi federal hükümetin en yüksek gizlilik derecesi olan “çok gizli” ibaresine sahipti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby de, bakanlık çalışanlarının 2009 ve 2011 yılları arasında bu mesajları hizmete özel olmayan sistemlerde birbirlerine ilettiklerini, bazılarının eski Bakan Clinton’a da iletildiğini doğruladı.

Clinton’ın e-posta sunucusunun yanı sıra, binlerce e-posta mesajının saklandığı mini sabit diskleri de soruşturmacılara teslim edeceği bildirildi.

Clinton’ın kampanya sözcüsü Nick Merrill, eski Dışişleri Bakanı’nın federal hükümetin yürüttüğü soruşturmada işbirliği yapmaya devam edeceğini bildirdi.

Hillary Clinton Pazartesi günü federal bir mahkemeye gönderdiği yeminli ifadede soruşturmayla bağlantılı tüm elektronik posta mesajlarını teslim ettiğini bildirmişti. Eğer Clinton’ın kasıtlı olarak yanlış bilgi verdiği ortaya çıkarsa cezalandırılması durumu söz konusu.

Clinton, yarış resmen başlamasa da Demokrat Parti’nin en güçlü başkan adayı durumunda.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG