Erişilebilirlik

Clinton Burma’da Temaslarını Sürdürüyor


Clinton Burma’da Temaslarını Sürdürüyor
Clinton Burma’da Temaslarını Sürdürüyor

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Burma’dan, Kuzey Kore’yle askeri bağlarını kesmesini istedi.

Clinton, Amerika’nın Burma’ya yaptırımları kaldırmadan önce bu ülkenin bazı koşulları yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Amerika ve diğer Batılı ülkeler insan hakları ihlalleri, etnik azınlıklara yönelik askeri operasyonlar ve 2 bin kişinin siyasi görüşlerinden ötürü tutuklanmasından dolayı Burma’ya yaptırım uyguluyor.

Bakan Clinton, Burma ziyareti sırasında, ikili ilişkilerin düzelmesi için Burma’nın nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına saygı göstermesi gerektiğini dile getirdi. Bakan, ayrıca, etnik şiddetin sona erdirilmesi, daha fazla siyasi tutuklunun serbest bırakılması gerektiğini de vurguladı.

Burma Devlet Başkanı Thein Sein’le biraraya gelen Clinton, reformlar devam ettiği sürece Amerika’nın yaptırımları yumuşatmak için adım atabileceğini belirtti.

Sein ise Clinton’un tarihi ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme girildiğinin bir işareti olduğunu kaydetti.

Hillary Clinton, 50 yıl sonra Burma’ya giden ilk Amerikan dışişleri bakanı. Clinton Burma’dan ayrılmadan önce yıllarca ev hapsinde tutulan muhalefet lideri Aung San Suu Kyi ile de görüşecek.

XS
SM
MD
LG