Erişilebilirlik

Hillary Clinton ABD Siyasetinde Bir İlke İmza Attı


Zaferini eski Başkan eşi Bill Clinton'a sarılarak kutlayan Hillary Clinton
Zaferini eski Başkan eşi Bill Clinton'a sarılarak kutlayan Hillary Clinton

Demokrat Parti önseçim sürecinde adaylığı kesinleşen Hillary Clinton, Amerikan siyasi tarihinde bir ilke imza atarak, ülkenin en büyük partilerinden birinin ilk kadın Başkan adayı oldu.

Clinton’un aynı partili rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders, dünkü önseçimlerden yalnızca Kuzey Dakota ve Montana eyaletlerini kazanırken, Güney Dakota, New Mexico ve New Jersey eyaletlerinin galibi Clinton oldu. Clinton, adaylığı için gereken delege salt çoğunluğunu dünkü önseçimlerle aşmış oldu.

Hillary Clinton ABD Siyasetinde Bir İlke İmza Attı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

İki Demokrat Partili rakibi de arayan Başkan Barack Obama, eski Dışişleri Bakanı Clinton’u adaylığının kesinleşmesinden dolayı kutladı. Obama, Sanders’a da milyonlarca Amerikalı’yı seferber ederek halkın dikkatini ekonomik eşitsizliğe çekmiş olmasından dolayı teşekkür etti.

Haber yayına hazırlandığı sırada Calfornia eyaletinde oyların yüzde 60'a yakını sayılabildi. Ancak sonuçlar Hillary Clinton’u yüzde 57 oyla önde gösteriyor. Şu ana kadar yüzde 41 oy alabildiği gözlenen Bernie Sanders, delege sayısı açısından matematiksel olarak neredeyse imkansız derecede geride olmasına rağmen, Amerika’nın bu en kalabalık eyaletine büyük umut bağlamıştı.

Clinton: ‘Bir ilk’

Dün akşam zafer konuşmasını yapan Hillary Clinton ise seçmenlerine New York’un Brooklyn semtinden seslendi. Clinton, Amerikan tarihinde ilk kez bir kadının ülkenin iki büyük partisinden birinden Başkan adayı olduğunu söyledi.

Hillary Clinton’un adaylığı delege sayısı açısından artık kesinleşse de adaylığı, gelecek ayki Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda resmileşecek.

Santa Monica, California'daki konuşmasında eşi Jane'e sarılan Bernie Sanders
Santa Monica, California'daki konuşmasında eşi Jane'e sarılan Bernie Sanders

Sanders yarıştan çekilmiyor

Yarın Başkan Barack Obama’yla görüşmesi beklenen Bernie Sanders, gece Hillary Clinton’un galibiyetinin açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, mücadeleyi bırakmayacağını açıkladı. Gelecek hafta Salı günü başkent Washington’daki son önseçimde mücadelesini sürdüreceğini bildiren Vermont Senatörü, “sosyal, ekonomik ve adalet mücadelesini” Temmuz sonunda Philadelphia’da yapılacak Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’na taşıyacağını kaydetti.

Hillary Clinton’u arayarak kendisini yalnızca dün geceki başarılarından dolayı kutladığını açıklayan Bernie Sanders, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’a yüklenmeyi sürdürdü, “Bağnazlık üzerinden oynayan, Meksikalılar’a, Müslümanlar’a, kadınlara ve siyahlara hakaret eden Donald Trump’ın başkan olmasına, bu ülkeyi dönüştürmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Yarın Obama’yla yapacağı görüşmeye de değinen Sanders, kendisiyle Amerika’yı ileri götürme yönünde işbirliği yapacağını söyledi. Obama’nın Sanders’ı yarıştan çekilmeye ikna etmeye çalışıp çalışmayacağı bilinmiyor. Ancak Obama, genç kesimle iletişim kuramamasından dolayı Clinton’u açıkça eleştirmişti. Demokrat Partili gençler tercihlerini ağırlıklı olarak sosyal demokrat aday adayı Sanders’dan yana kullanıyor.

Sağında kızı Ivanka ve damadı Jared Kushner, solunda eşi Melania'yla konuşma yapan Cumhuriyetçi Partili aday Donald Trump
Sağında kızı Ivanka ve damadı Jared Kushner, solunda eşi Melania'yla konuşma yapan Cumhuriyetçi Partili aday Donald Trump

Trump’tan Clinton’a eleştiri, Sanders’a davet

Cumhuriyetçi Parti’nin tek kalan aday adayı Donald Trump da konuşmasında Bernie Sanders yandaşlarını kendi tarafına çekmeye çalıştı, Sanders’ın sosyal ve siyasi ideallerini kendisinin gerçekleştireceği vaadinde bulundu.

Konuşmasında Clinton’a saldıran Donald Trump, eski bakanın e-posta skandalına atıfta bulunarak, Clinton’un Dışişleri Bakanlığı’na erişimi “sattığını” iddia etti.

Donald Trump'ın dün geceki konuşmasını telepromptera bakarak yapmasıysa dikkat çekiciydi. Trump geçen hafta Clinton'ı teleprompterdan konuşma yaptığı için eleştirmişti.

Eski Başkan Bill Clinton’a yönelik eleştirilerini de esirgemeyen Trump, Bill Clinton’un siyaseti kendini zenginleştirme sanatı haline çevirdiğini iddia etti.

Hillary Clinton ve eşi eski Başkan Bill Clinton
Hillary Clinton ve eşi eski Başkan Bill Clinton

Hillary Clinton, Demokrat Parti adaylığını kazanmak için gerekli olan 2 bin 383 sayısını dünkü önseçimlerle geçmeyi başardı. Clinton’a destek veren delege toplamı içinde, atanmış delegelerden oluşan süper delegeler de bulunuyor. Demokrat Partili süper delegelerin, kişisel tercihleriyle sistem adayını seçmesi, önümüzdeki günlerde tartışılmaya devam edeceğe benziyor.

Clinton, dünkü konuşmasında Sanders’ı da çıkardığı yarıştan dolayı kutladı, Vermont Senatörü ve destekçilerine, çatışmadan öte işbirliği çağrısında bulundu. Hillary Clinton ayrıca, Trump’ın “dengesiz” tavrından dolayı Başkan olmaya uygun bir aday olmadığı yönündeki görüşünü yineledi.

Gelecek hafta başkent Washington’da yapılacak önseçimlerin delege sayısı dışında bir ağırlığı olmayacak. Başkent Washington Kongre’de temsil edilme hakkına sahip değil.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG