Erişilebilirlik

"Clinique ve Clearasil marka akne ürünlerinde kansere neden olan kimyasal bulundu"


ABD'deki bağımsız laboratuvar Valisure, kozmetik ürünleri firması Estee Lauder'a ait Clinique ve başka bazı markaların akne tedavisi ürünlerinde kansere neden olan kimyasal madde ‘benzen’ bulunduğunun tespit edildiğini açıkladı.
ABD'deki bağımsız laboratuvar Valisure, kozmetik ürünleri firması Estee Lauder'a ait Clinique ve başka bazı markaların akne tedavisi ürünlerinde kansere neden olan kimyasal madde ‘benzen’ bulunduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Valisure adlı bağımsız laboratuvar, Amerikan kozmetik devi Estee Lauder çatısı altında bulunan Clinique, market zinciri Target'a ait Up & Up ve Reckitt Benckiser'e ait Clearasil gibi markaların bazı akne tedavisi ürünlerinde kansere neden olan kimyasal madde benzenin yüksek seviyelerde bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Estee Lauder, bünyesinde Clinique'in yanı sıra La Mer, Bobbi Brown, Aveda, Jo Malone, GlamGlow, Mac, Smashbox, Origins, Tom Ford Beauty, Too Faced ve başka birçok markayı bulunduruyor.

Connecticut eyaletinin New Haven kentindeki laboratuvar Valisure, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) bir dilekçe sunarak, ürünleri geri çağırmasını, bir soruşturma yürütmesini ve endüstri kılavuzunu gözden geçirmesini talep etti.

Laboratuvarın raporu sonrasında Estee Lauder hisseleri yüzde 2 değer kaybetti.

Valisure'a göre Proactiv, PanOxyl, eczaneler zinciri Walgreens'in akne sabunu ve perakende devi Walmart'ın Equate Beauty akne kreminde de benzen tespit edildi.

Valisure, benzenin hem reçeteli hem de reçetesiz satılan benzoil peroksit akne tedavisi ürünlerinde "kabul edilemez derecede yüksek seviyelerde" oluşabileceğini söyledi.

Reckitt Benckiser, yaptığı açıklamada, bulguların "gerçek dünya koşullarından çok, gerçekçi olmayan senaryoları yansıttığını" söyledi ve tüm Clearasil ürünlerinin "etiketlerinde belirtildiği şekilde kullanıldığında ve saklandığında" güvenli olduğunu kaydetti.

Estee Lauder, Clinique'in bir üründe benzoil peroksit kullandığını ve bunun "amaçlandığı şekilde kullanım için güvenli" olduğunu bildirdi.

Target ve Walmart, Reuters'ın yorum taleplerine yanıt vermedi.

FDA’den henüz Valisure'un dilekçesine yanıt gelmedi.

Kanserojen madde güneş kremleri, el dezenfektanları ve kuru şampuan da dahil olmak üzere birçok tüketici ürününde daha önce de bulunmuş ve Procter & Gamble ve Johnson & Johnson gibi şirketler tarafından imal edilen ürünlerin geri çağrılmasına yol açmıştı.

Ancak Valisure, akne tedavisi ürünlerinde benzen tespit edilmesinin diğer vakalardan "önemli ölçüde farklı" olduğunu kaydetti.

Valisure Kurucu Ortağı ve Başkanı David Light, "Güneş kremlerinde ve diğer tüketici ürünlerinde bulduğumuz benzen, kontamine içeriklerden gelen yabancı maddelerdi. Ancak benzoil peroksit ürünlerindeki benzen, benzoil peroksitin kendisinden geliyor" dedi.

Valisure'nin testleri, bazı ürünlerin benzen için şartlı olarak sınırlandırılmış FDA konsantrasyon limitinin 800 katından daha fazlasını oluşturabileceğini gösterdi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG