Erişilebilirlik

Cizre’de PKK-HüdaPar çatışması: 2 ölü


Suruç'ta Eylül ayında toplanan PKK yanlıları
Suruç'ta Eylül ayında toplanan PKK yanlıları

Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK yanlıları ile Hüda-Par'lılar arasında çıkan çatışmada 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı. Amerika'nın Sesi'ne konuşan taraflar, olayların başlamasıyla ilgili olarak birbirlerini suçladı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde PKK’nın gençlik yapılanmasıyla Hür Dava Partisi üyeleri arasında yaklaşık iki haftadır artan gerilim dün gece sıcak çatışmaya dönüştü.

Şırnak Valiliği olaylarda iki kişinin hayatını kaybettiğini üç kişinin de yaralandığını açıkladı. Ölenlerden biri Hüda-Par Cizre yöneticilerinden Aziz Deniz’in babası Abdullah Deniz olduğu belirlenirken diğerinin ise PKK’nın gençlik örgütü YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) üyesi Yasin Özer olduğu belirtiliyor.

Olaylar, Irak’ın Şengal bölgesinde IŞİD’le süren savaşta hayatını kaybeden PKK’nin silahlı kanadı HPG üyesi üç kişinin cenazelerinin kente getirilmesi öncesinde yapılan hazırlıklar sırasında başladı. Çatışmalar gece yarısından sonra Hüda-Par’lıların yoğun olarak yaşadığı Cizre’nin Nur mahallesine sıçradı.

Şırnak Belediye Başkanı: Cizre’de çatışmalar sürüyor

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Şırnak Belediye Eş Başkanı Serhat Kadırhan, olayların Hüda-Par üyesi kişilerin nöbet çadırına saldırmasıyla başladığını söyledi.

Söz konusu nöbet çadırı, YDG-H ve YDGK-H (Yurtsever Devrimci Yurtsever Devrimci Genç Kadın-Hareketi) tarafından kuruldu.

Kadırhan, ‘Hala çatışmalar devam ediyor. Ancak bu olayın evveliyatı var. Cizre’de 10 gün önce bir gerginlik yaşandı. O gün yapılan basın açıklamasından sonra Hüda-Par üyeleri Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) otobüslerine saldırdı' diye konuştu.

Kadırhan devleti suçladı

Cizre Belediyesi eşbaşkanı Serhat Kadırhan, şu sözlerle devleti, gerginliği tırmandırmakla suçladı:

‘Devlet kendisi müzakere yürütürken taşeron örgütler aracılığıyla böyle saldırılar düzenletiyor. Bunu Kobani’de de gördük, o nedenle şaşırtıcı değil. Unutmayın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç geçen hafta HüdaPar’ı ziyaret etti. Bu saldırıların o görüşmeden sonra gerçekleşmesi çok manidar.’

DBP: Olaylar başka illere yayılmak isteniyor, silahla karşılık verilmemeli

Demokrat Bölgeler Partisi Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Diyarbakır’da bir basın açıklaması yaparak Hüda-Par’ın çözüm sürecini provoke etmek için çabaladığını öne sürdü. Kışkırtmalarla olayların çıkmasının istendiğini savunan Yüksek, ‘Olayların diğer illere yayılması isteniyor. Seçim dönemine girilmişken AKP’nin de bundan nemalanmak istediğini biliyoruz. Bu bir oyundur, tuzaktır. Bizleri, insanlarımızı şiddet içerikli bir tuzağa çekmeye çalışıyorlar. Cizre’de yurtsever bir gencimiz hayatını kaybetti. Çatışmaları körükleyen emniyet güçleridir. Ama asla silahla karşılık verilmemeli’ dedi.

Hüda-Par: PKK, dindar Kürtleri tasfiye etmeye çalışıyor

DBP Eş Başkanı’nın açıklamasına Hüda-Par kurucu genel başkanı olan ve şu anda genel başkan yardımcılığı görevini üstlenen Mehmet Hüseyin Yılmaz aracılığıyla yanıt verdi.

Çatışma nedeniyle PKK’yı suçlayan Mehmet Hüseyin Yılmaz, Biz bu bölgenin gerçeğiyiz. Buradayız ve burada yaşamaya da devam edeceğiz. Herkes buna tahammül etmek zorundadır. PKK dindar Kürtleri tasfiye etmeye çalışıyor’ dedi.

Hüda-Par Sözcüsü Şahin: Bu işte belediye de var

Hüda-Par Basın Sözcüsü Sait Şahin de çatışmaların yaşandığı bölgede kazılan hendekleri gerekçe göstererek Cizre Belediyesi’ni çatışmalara zemin hazırlamakla itham etti.

Şahin, twitter hesabında, ‘kimse topu taca, sağa sola atmasın ve saldırıları çarpıtmasın: Hendekleri kim kazmışsa saldıranlar da onlardır. Bu işte belediye de var. Dağdan silahlı gruplar şehre iniyor, şehirdeki PKK'liler hendek kazıyor, belediye araçları da yardım ediyor. Bu, provokasyon oluyor’ dedi.

Hüda-Par’a yakın olduğu bilinen Rehber TV ise yaptığı yayınlarda PKK çevrelerinin uzun zamandır Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çalışan İslami derneklere saldırılar gerçekleştiğini iddia ediyor.

Yerel kaynaklar çatışmaların sürdüğünü doğruluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG