Erişilebilirlik

Cizre ve Silopi’deki Operasyonlarda Çatışma


Washington: 10 bin asker ve polisin katılımıyla Cizre ve Silopi’de dün başlayan operasyonlarda, asker ve polis timleri mahallelere girmeye başladı. Mahallerde üslenen YDGH’lı grupların karşılık vermesi üzerine zaman zaman çatışmalar yaşandı.

Silopi’de Nuh Mahallesine giren güvenlik görevlileri, bazı patlayıcı düzeneklerini imha etti. Bu arada güvenlik güçlerine düzenlenen bombalı saldırıda can kaybı yaşanmadı. İlçenin başka bir noktasında çıkan çatışmada ise iki güvenlik görevlisi yaralandı. Çatışmada bir PKK’lı öldürüldü.

Gerginliğin olduğu yerlerden biri de Cizre. Yafes, Cudi, Nur gibi mahallelerde operasyon yapan güvenlik güçleriyle YDGH’li gruplar arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. İlçeden dünden beri çatışma ve patlama sesleri geliyor.

İlçedeki bazı evlerin ve okulların yandığı bilgisi gelirken, atılan bir roket hastane duvarına isabet etti. Olayda yaralanan olmadı. Cizre ve Silopi’deki operasyonlarla ilgili Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada toplam 6 güvenlik görevlisinin yaralandığı, 25 PKK’lının öldürüldüğü açıklandı.

Diyarbakır’da ise Sur ve Bağlar ilçelerinde akşam saatlerinde silah sesleri yükseldi. Bağlar’da polis merkezi önündeki araca el yapımı patlayıcı ile saldırı düzenlendi. Saldırıda araçta hasar meydana geldi. Saldırıdan sonra kaçan saldırganlarla polis ekipleri arasında çatışma yaşandı. Bağlar’daki çatışmada iki ateş arasında kalan bir kişi yaralandı. Sur ilçesinde ise askerlerin de katıldığı operasyonlarda gün boyu çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda iki polis yaralandı.

Suriye'den Türkiye'ye kaçak girmeye çalışan 4 kişiye Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi yakınlarında ateş açıldı. Grubun, Suriye’ye kaçmasının ardından, sınır hattındaki aramada, 7 bin 695 Kalaşnikof tüfek mermisi ele geçirildi.

Sarıyıldız: 'Türkiye'nin batısı da sesini yükseltmeli'

Güvenlik kuvvetlerinin kent ve ilçelerdeki yerleşim birimlerinde bu denli kapsamlı operasyonlar düzenlemesi ve bu bölgelerin dış dünyaya kapalı kalması, sivil kayıplar konusundaki endişeleri arttırıyor.

Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü’nden Mutlu Çiviroğlu’nun sorularını yanıtlayan Halkların Demokratik Partisi Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız tankların ilk kez kentlerde kullanıldığını söyledi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:14 0:00

Güvenlik güçlerinin Cizre’deki bazı mahallelerde halkı tehdit ederek evlerini zorla tahliye ettirdiğini belirten Sarıyıldız, Türkiye’nin diğer bölgelerinden Güneydoğu’da yaşananlara tepki vermemesini eleştiriyor ve ekliyor: “Şu anda bu saldırganlığı durdurabilecek oranda bir tepki söz konusu değil. AKP hükümeti Türkiye toplumunu da aslında ona karşı şiddeti, katliam denemelerini bir şantaj olarak kullanarak büyük oranda sessiz hale getirdi. Ama bilinmeli ki, ülkenin yarısı ateşin içindeyse, diğer yarısının etkilenmemesi mümkün değil.”

“Bu ülkenin batısının da, tüm demokratik kamuoyunun bu savaş konseptine karşı sesini yükseltmesi gerekir” diye konuşan Sarıyıldız, CHP ve HDP’li eski ve yeni dönem milletvekillerinin TBMM’de oturma eylemi başlatmasına da değindi, “Bu anlamlıdır, ama salt bunlarla yetinilmemeli. CHP’nin de bu konuda tutarlı, somut ve samimi bir programla karşı karşıya çıkması gerekiyor” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG