Erişilebilirlik

Cizre’de Normale Dönüş Umudu


HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Cizre yürüyüşünde polisle tartışırken
HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Cizre yürüyüşünde polisle tartışırken

Bir haftadır sokağa çıkma yasağı uygulanan ve ilçe dışından girişlere izin verilmeyen Şırnak’ın Cizre ilçesinde yasak yarın sabah 7’de son buluyor. Sivil ölümlerinin gerçekleştiği iddia edilen ilçede tam olarak ne olduğu günlerdir bilinmiyor. Tüm Türkiye’yi Cizre’ye duyarlı olmaya çağıran HDP lideri Selahattin Demirtaş, “Zannetmeyin ki Bodrum, Cizre’ye uzaktır” dedi ve silahlı çatışmanın son bulmasını istedi.

Şırnak Valiliği, 4 Eylül’den bu yana sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cizre ilçesinde yarın sabahtan itibaren yasağın kaldırılacağını açıkladı. Bir haftadır dışarıya kapatılan ilçede sivil ölümlerin olduğu bildiriliyor.

Yerel kaynaklar, 120 bin nüfuslu ilçede bu süre zarfında bir fırının dışında tüm dükkanların kapalı olduğu, uzun süreli su ve elektrik kesintilerinin yaşandığı, telefon ve internetin çoğunlukla çalışmadığı bilgilerini veriyor.

Kente giriş çıkışın yasak olması nedeniyle son bir haftada medya da sağlıklı, güvenilir ve objektif bilgi temin etmede zorluk yaşadı.

Güvenlik güçleri, Cizre’de yaşananları yerinde görmek için salı günü kente gitmek isteyen Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’li milletvekili ve partililere Mardin’in Midyat ilçesinden geçiş izni vermedi. Araçla gidişleri engellenmeleri üzerine Midyat’tan İdil’e kadar polis eşliğinde yürüyen partililerin ilerleyişi çarşamba günü bir kez daha durduruldu.

Cizre’de Normale Dönüş Umudu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Demirtaş: ‘Zannetmeyin ki Bodrum, Cizre’ye uzaktır’

Bunun üzerine HDP, İdil’de grup toplantısı düzenledi. Toplantı sonrası yaptığı açıklamada 10 partili milletvekilinin Cizre’de olduğunu hatırlatan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, toplumun tüm kesimlerini Cizre’de yaşananlar karşısında duyarlı ve cesaretli olmaya çağırdı.

HDP lideri, “Bugün Cizre’nin başına gelenlere karşı yürümezsek inanın bu ateş herkesi yakar. Zannetmeyin ki, Bodrum Cizre’ye çok uzaktır. Cizre’de yaşanan trajediye susulursa barış nasıl gelecek? Bakın Suriye ve Irak bu nedenle bu hale geldi? Şimdi Türkiye bunun kıyısında işte. Sadece Cizre’deki halk için uğraşmıyoruz, felaketin eşiğine gelmiş Türkiye halkı için uğraşıyoruz. Çözüm ve barış süreci için ‘Baldıran zehri içmeye hazırım’ diyenlerin bunu kanıtlama günüdür” dedi.

Demirtaş son bir haftada HDP binalarına, Kürt işyerlerine, güneydoğu illerine ait plaka taşıyan otobüslere, mevsimlik tarım işçilerine ve Kürt vatandaşlara yapılan saldırıların MİT ve devlet destekli olduğunu iddia etti.

Demirtaş: ‘Eller tetikten çekilsin ki masaya dönülebilsin’

Bu saldırıları ırkçılık olarak niteleyen HDP’li siyasetçi, yaşananlardan sonra soruşturma açılan tek kişinin de kendisi olduğunu belirtti:

“Saldırılar bir diz çöktürme operasyonları olarak gerçekleştirildi. Partimizi protesto edenlerin hakkıdır ama parti binalarını yakmak diri diri yakmak protesto değil alçaklığın daniskasıdır. Eller mutlaka tetikten çekilmeli ki, masaya dönülebilsin. Ortada bir masa dururken, illa silah ile çözülecek demek büyük bir yanılgıdır. Ölen her insana yazıktır. Sizin 9 gündür özel hareketçilerin yaptığını propagandayı 30 yıldır PKK yapmadı.”

Cizre’ye ulaşmaya çalışan yalnızca HDP’liler değil Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve Mezopotamya Hukukçular Derneği’nin çağrısıyla toplanan 300 civarında avukat da bu ilçeye doğru yürüyüşe başladı. Midyat’tan yola çıkan avukatlar İdil’e dahi ulaşamadan güvenlik güçleri tarafından durduruldu.

Avukat Can Atalay: ‘Sabah Cizre’ye gireceğiz’

Grupta bulunan avukatlardan Can Atalay, Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı. Atalay, gün boyu 20 kilometre yürüdüklerini geceyi İdil’de geçirdikten sonra sabah saatlerinde Cizre’ye ulaşmayı planladıklarını söyledi:

“Grupta çoğu bölge barolarında 300 civarında avukat var. Biz de İstanbul Barosu’na kayıtlı 50 avukat buraya geldik. Gün boyu 20 kilometre yürümek zorunda kaldık. İlk barikattan sonra asfalttan dağlara çıktı. Dağ tepe yürüyüp asfalta yeniden indik. Burada ikinci barikatla karşılaştık. Bir pazarlık yaptıktan sonra güvenlik güçleri yürüyerek aşmamıza izin verdi. O barikatın önünde yüzlerce insan çoluk çocuk, yaşlı genç arabalarıyla geçiş izni bekliyor. Burada herkesin aklı fikri Cizre’de.”

Muiznieks: ‘İnsan hakları kuruluşları ve bağımsız gözlemciler Cizre’ye girmeli’

Bu arada Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks,Türk yetkililerin, özellikle zor ve şiddet içeren ortamda teröre karşı operasyon yapma hakkını sorgulamadığını fakat bu operasyonların orantılı ve yasal olması için yetkililer ve mahkemeler tarafından dikkatle incelenmesi gerektiğini söyledi.

Muiznieks, Cizre’ye insan hakları kuruluşları temsilcileri başta olmak üzere bağımsız gözlemcilerin girişine derhal müsaade edilmesini istedi.

Cizre’de 5 polis yaralandı

Şırnak Valiliği, ilçede devriye görevi yapan güvenlik güçlerine yapılan saldırıda 5 kişinin yaralandığını açıkladı. Açıklamada yaralıların kurtarılması sırasında el bombası ve silahla saldırıların sürdüğü belirtildi.

Valilik ayrıca Cizre’de ölen 30-35 günlük bebeğin otopsinin yapıldığını ve ilk belirlemelere göre bebek üzerinde kesici, delici, ateşli alet yarası olmadığını belirtti.

Sosyal medyada bebeğin güvenlik güçlerinin ateşi sonucu olduğu yönünde çeşitli iddialar dile getirilmişti.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG