Erişilebilirlik

Cizre’de Hendekli Yaşam


Cizre’de Hendekli Yaşam
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00

Şırnak'ın Cizre ilçesinde sekiz gün süren sokağa çıkma yasağı ve çatışmalardan geriye, hendekli ve barikatlı bir yaşam kaldı. Olayların yaşandığı mahallerin sakinlerinin bir kısmı evlerini onarmaya başladı. İmkanları olanlar başka mahallelere taşınıyor. Gidemeyenler ise patlayıcıların arasında yaşamaya alışmaya çalışıyor.

Sekiz gün süren çatışmaların en yoğun olduğu yerlerden biri Cizre’nin Nur Mahallesi. Mahallenin girişine kum yığılmış, hem onarımlar, hem de yeni barikatlar için. Çatışmalarda en çok mahallenin girişindeki binalar zarar görmüş. Binalardaki kurşun ve bomba izleri hala olduğu gibi duruyor. Mahalle sakinlerinden Abdul Aziz Gözen, bir yandan evinin duvarındaki mermi deliklerini kapatmaya çalışıyor, öbür yandan söyleniyor, ”Görüyorsunuz işte halimizi, biz ne yaptık bunu hak edecek?” Evinin dış duvarı delik deşik. Deliklerin bir kısmının bomba bir kısmının kurşun olduğunu söylüyor.

İşe evin sokağa bakan tarafında bulunan banyo ve tuvaleti onarmakla başlayan Gözen, “Başka çaremiz yok, başka gidecek yerimiz evimiz yok, evimiz yıkıldı, mecburen yapıyoruz. Oturmak için tamir etmemiz gerekiyor, başka çaremiz yok. Gitme imkanımız yok, nereye gidelim? Evimizdeyiz, buraları yıkıldı tamir ediyorum. Kardeşimizi çıkardık buradan, biz buradayız” diye konuştu.

Gözen onarımı sürdürürken, komşusu Mehmet Ali Güzel de evinin eşyalarını topluyor. O ise başka bir yere taşınmanın hazırlığını yapıyor. İlçeyi terk etmeyeceğini söyleyen Güzel, çocuklarını çatışmalardan uzak tutmak istiyor. Güzel, “Taşınmıyoruz, kimse zannetmesin yerimizi, yurdumuzu bırakıp gideceğiz, sadece küçük çocukları birazcık olsun bu psikolojiden kurtulması için başka mahalleye götürüyoruz. Burası evimiz, kendimizi bildik bileli bizim yurdumuz” dedi.

Mahallede hayat normale dönmüşe benzese de, hendekler ve barikatlar hala duruyor. Hatta barikatların bir kısmı kum torbalarıyla desteklenmiş. Mahalle sakinleri mahalle dışına çıkmak için barikatların içinden geçmek zorunda. Barikatların arkasına, polisleri şaşırtmak için, yüzleri maskeli cansız mankenler yerleştirilmiş.

Mahallenin iç taraflarındaki barikatlara ise bombalı tuzaklar yerleştirilmiş. Çocuklar çevresinde oyun oynamasına rağmen mahalle sakinlerine göre barikatlar risk taşımıyor. Nedeni ise mahallelilere göre bombaların sahte olması. Çatışmalar sırasında duvarlarda açılan gedikler ise çocukların oyun alanı oldu.

Şırnak Barosu’na göre ilçede yaklaşık 10 bin kişi yer değiştirdi. Bunların bir bölümü başka yerlere göç ederken, bazıları ise ilçenin nispeten daha sakin mahallerine taşındı. İmkanı olmayanlar ise Güzel ailesi gibi evlerini onararak yaşamlarını sürdürüyor.

Çatışmaların yoğun olduğu yerlerden biri de Cudi Mahallesi’ydi. Mahallenin girişi perdelerle kapatılmış. Perdelerin arkasında ise yine hendekler ve barikatlar var.

Cudi Mahallesinde ise sessiz sedasız acılarını yaşayan bir aile var, Erdin ailesi… Anne Maşallah Erdin ile gelini Zeynep Taşkın sokak ortasında keskin nişancı ateşiyle vuruldu. Geriye Baba Ahmet Erdin’in annesiz kalan 6 çocuğu ve torunu kaldı. Olayın şokunu hala atlatamayan aile, yetkililere kırgn. Nedeni ise kimsenin aramaması. Baba Ahmet Edin, eşinin ve gelinin suçsuz olduğunu belirterek, “Ellerindeki tek silah bu bebekti” dedi. Olayda ayağından ve kulağından yaralanan 9 aylık bebek ise olanlardan habersiz dedesini kucağında çevreyi izliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG