Erişilebilirlik

Cizre’de Dedeyle Torun Öldürüldü


Üç aylık Miray İnce'nin nüfus kağıdı
Üç aylık Miray İnce'nin nüfus kağıdı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde PKK’nın gençlik yapılanmasına yönelik sürdürülen operasyonda 3 aylık bir bebek öldürüldü. Bebeği hastaneye götürmek isteyen dedesi de kurşunlara hedef olarak can verdi. Silopi de ise 75 yaşındaki imam Hasan Sanır evinin içinde vurularak öldürüldü. HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, AB üyesi ülkelerin milletvekillerine mektup yazarak yaşananları anlattı.

Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerindeki sokağa çıkma yasağı 13’ncü gününe girerken, operasyon ve çatışmalar sürüyor. Bu kez Cizre’de bir dede ile 3 aylık torunu kurşunların hedefi oldu. Olay Sur Mahallesi’ndeki İnce ailesinin evinde meydana geldi. Ailenin evi silahla taranırken, evin bahçesinde bulunan Rukiye İnce ile 3 aylık bebeği Miray yaralandı. Yaralıları hastaneye kaldırmak isteyen diğer aile üyeleri ikinci kez saldırıya uğradı. Bu saldırıda 75 yaşındaki dede Ramazan İnce ağır yaralandı. İki yaralı uzun süre hastaneye kaldırılamadı. Daha sonra olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırılan yaralılardan Ramazan İnce de kurtarılamadı. Anne Rukiye İnce’nin tedavisi ise Adana’da devam ediyor. Aile, güvenlik güçlerinin kontrolündeki Cizre Devlet Hastanesi tarafından ateş edildiğini söyledi.

Bir ölüm haberi de Silopi’den geldi. 75 yaşındaki imam Hasan Sanır, Nur Mahallesi'ndeki evinin ikinci katına çocuklarına erzak almak için çıktığı sırada yaylım ateşine tutuldu. Olay yerinde yaşamını yitiren Sanır’ın cenazesi halen evde bekletiliyor. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız Sanır’ın ölümünü Twitter hesabından “Dünyada kalmış nadir müminlerdendi. Gerçek bir alim ve yurtseverdi.. Silopi'de Mele Hesen seydamızı da vurdu katiller” sözleriyle duyurdu.

Bu arada Sarıyıldız, AB Üyesi ülkelerin milletvekillerine birer mektup yazarak, bölgede yaşananları anlattı. Son sokağa çıkma yasağı ve operasyonlarda 26 sivilin öldürüldüğünü vurgulayarak, şöyle dedi: “Mensubu olduğum Halkların Demokratik Partisi, Kürt sorununun ölme ve öldürme ile değil, siyaset, müzakere, özyönetim ve anadilde eğitim hakkına saygı; barış, adalet ve eşitlik düzleminde çözülebileceğine inanmaktadır. AKP Hükümetinin vazgeçmediği şiddet, inkâr ve asimilasyon politikaları Kürt sorunun toplumsal maliyetini giderek arttırmakta ve Kürt halkının barış özlemlerini yok etmektedir. AB üyelik sürecini yeniden başlattığını söyleyen AKP Hükümeti, Kürt coğrafyasına dayattığı bu savaşı AB reformları maskesiyle örtmeye çalışmaktadır. Oysaki ortada reformist bir yaklaşım ve AB normlarına uygun davranma yoktur. AB üyelik sürecinde olan Türkiye’de yaşayan Kürt yurttaşların yaşam haklarının tehdit altında olduğu, özyönetim ve anadilde eğitim taleplerinin acımasızca bastırılmaya çalışıldığı bugünlerde, sürecin iç savaşa evrilerek bir soykırımın yaşanmasından kaygı duymaktayız. Bu nedenle AB’nin yaşanılanlara kayıtsız kalmayacağı ve Kürt halkı ile dayanışma içerisinde olacağı inancıyla saygılarımı sunuyorum”

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG