Erişilebilirlik

Aleksis Çipras: 'Asıl Zorluk Yeni Başlıyor'


Atina'nın turistik Plaka semtinde "Büyük Alexis" yazılı duvar yazısının önünde akordeon çalan sokak çalgıcısı. Aleksis Çipras, kemer sıkma önlemlerinden bunalan Yunan halkının son umudu.
Atina'nın turistik Plaka semtinde "Büyük Alexis" yazılı duvar yazısının önünde akordeon çalan sokak çalgıcısı. Aleksis Çipras, kemer sıkma önlemlerinden bunalan Yunan halkının son umudu.

Yunanistan’a, mali yardımların devam etmesi için Avrupa Birliği’yle imzaladığı anlaşma gereği, yeni ekonomik reform planı hazırlamak için Pazartesi akşamına kadar süre tanındı.

Cuma günü imzalanan anlaşma çerçevesinde Yunanistan’a mali yardım paketi dört ay uzatıldı. Euro bölgesi tarafından Yunanistan’a verilen 270 milyar dolarlık programın devamı, hem Yunan ekonomisinin iflastan kurtulmasını, hem de ülkenin Euro para birimi içinde kalmasını güvenceye alıyor.

Başbakan Aleksis Çipras, anlaşmanın ardından “muharebeyi kazandıklarını, ama savaşı henüz kazanmadıklarını” söyledi.

Atina hükümeti, pazartesi akşamına kadar vergi sistemini iyileştirmekten, yolsuzluğu önleyecek programlara kadar ekonomiyi kurtaracak yeni planlarla gelmek zorunda.

Yunanistan’da yeni iktidara gelen hükümet, bir yandan seçmenleri canından bezdiren kemer sıkma önlemlerini yumuşatmaya çalışırken, diğer yandan da 2010 yılında ekonomik krize giren ülkeye kredi veren alacaklılarını yatıştırmaya çalışıyor.

Aleksis Çipras
Aleksis Çipras

'Asıl zorluğun' yeni başladığının altını çizen Başbakan Çipras, reform planlarını değerlendirmek amacıyla bakanlar kurulunu topladı.

Yunan ekonomisi “Troika” adı verilen, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu tarafından denetleniyor. Atina hükümeti bu denetimin kaldırılması çağrısında bulunsa da, Troika Yunanistan’ın kemer sıkma önlemlerine uyup uymadığını ve ekonomik reformları uygulayıp uygulamadığını denetlemeye devam edecek.

Çipras’ın iktidardaki solcu Syriza partisi Troika’yı Yunanistan’a karşı düşmanca tutum içine girmekle suçluyordu.

Syriza geçen hafta seçimleri kazanıp iktidara geldiğinde AB ve IMF’nin verdiği kurtarma paketini sonlandırma ve Troika denetimini kaldırmaya söz vermişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG