Erişilebilirlik

Çipras Anlaşmadan Umutlu


Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, haftasonundaki zirvede Avrupalı liderlerle yeni bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya varacağına inandığını söyledi.

Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Çipras, Yunanistan’ın yeni bir yardım paketi için daha fazla kemer sıkmama konusundaki tavrını da bir kez daha savundu.

Hem alkışlanan hem de yuhalanan Çipras, yapılacak reformların yükünün eşit olarak dağıtılması, yeni iş sahaları yaratması ve girişimciliği teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

Bu arada Yunanistan resmi olarak yeni yardım başvurusunu yaptı.

Dün biraraya gelen AB liderleri Yunanistan’dan bugün yardım başvurusunu yapmasını istemişlerdi.

Bu toplantı sonrasında konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Yunanistan’ı “bu hafta süre artık sona eriyor, diyerek uyarmış ve anlaşma sağlanamazsa Yunanistan’ın iflas edeceğini ve bankacılık sisteminin çökeceğini söylemişti.

AB Ekonomi Komisyonu Başkanı Pierre Moscovici ise daha olumlu bir tablo çizdi ve Pazar gününe kadar bir anlaşmaya varılacağına inandığını söyledi.

Moscovici, “Top artık Yunanistan’da,” dedi.

Durumun ciddiyetinin farkında olan AB liderleri Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkması olasılığını dikkate alarak hazırlık yapmaya başladı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Her olasılığa hazırız, Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkma senaryosuna hazırlıklıyız,” dedi.

AB liderlerinin, dün yazılı bir teklif bile sunmayan Çipras’ın bu tutumundan özellikle rahatsız oldukları gözlemlendi.

Bu arada Başkan Barack Obama Çipras’la bir telefon konuşması yaptı. Obama, bir anlaşmaya varmanın tüm tarafların yararına olacağı inancını bu konuşmada da yineledi.

AB maliye bakanları yeni yardım paketi vermeyi reddettiği için Yunanistan geçen hafta IMF’ye 1,8 milyar dolarlık borç ödemesini yapamamıştı.

Yunanistan bugüne kadar yeterince harcamaları kısıp, vergileri yükselttiğini bundan sonra daha fazlasını yapamayacağını söylüyor.

Bu konuda Pazar günü Yunanistan’da yapılan referandumda da yeni yardım paketi karşılığında ek kemer sıkma önlemleri alınmasını reddedenler %61 oy oranıyla sandıktan galip çıkmıştı.

Öte yandan Yunanistan’da hala bankalar kapalı ve ATM’lerden sadece kişi başına günlük en fazla 67 dolar para çekilebiliyor.

Yunanistan gıda, petrol ve ilaç ihtiyacının çoğunu yurtdışından karşıladığından ülkede stoklar hızla tükeniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG