Erişilebilirlik

Çinli Korsanlar Yüzlerce G-Mail Adresini 'Yemlemiş'


Çinli Korsanlar Yüzlerce G-Mail Adresini 'Yemlemiş'
Çinli Korsanlar Yüzlerce G-Mail Adresini 'Yemlemiş'

İnternet şirketi Google, Çin’deki bilgisayar korsanlarının yüzlerce kişinin G-Mail elektronik posta hesaplarına girdiğini bildirdi. Elektronik postalarına girilen bu kişiler arasında üst düzey Amerikalı yetkililer, gazeteciler ve Çinli siyasi eylemciler bulunuyor.

Şirket, kullanıcıların G-Mail şifrelerinin çalınması yoluyla gerçekleştirilen eylemin Çin’in doğusundaki Jinan eyaletinden kaynaklandığını bildirdi. Şirket kimlerin e-postalarına girildiğini açıklamazken, Beyaz Saray, devlete ait elektronik posta hesaplarının saldırıya maruz kalmadığını belirtti.

Sözkonusu bilgisayar korsanlığı İngilizce’de “phishing”, Türkçe’de ise “yemleme” olarak bilinen yöntemle gerçekleştiriliyor. Google şirketinden ya da başka güvenilir kurumlardan gönderilmiş gibi görünen bir mesajla kullanıcılardan şifreleri ve kendileriyle ilgili diğer bilgileri açıklamaları isteniyor.

Pekin hükümeti, sözkonusu saldırıyla ilgili bir yorum yapmadı. Ancak geçen yıl Çin üzerinden Google’a düzenlenen korsan saldırıları artmış bulunuyor.

İnternetin en çok kısıtlandığı ülkelerden biri olan Çin, bu uygulamayı halkını pornografi gibi zararlı içeriklerden koruma gerekçesine dayandırıyor. Ancak insan hakları örgütleri, sansür sisteminin muhalefeti bastırmayı amaçladığını savunuyor.

XS
SM
MD
LG