Erişilebilirlik

Çin'in Hangzhou Kenti G-20'den Yana Dertli


Hangzhou, son günlerde on binlerce polisin devriye gezdiği, genci yaşlısı çok sayıda gönüllünün güvenlik önlemlerine katkıda bulunduğu bir kent haline geldi.

Bir çok işyerinin geçici süre kapanması ve kentte yaşayan dokuz milyon insanın çoğunun kentten uzaklaşması, hiç de şaşırtıcı değil. Hangzhou’da yapılacak G-20 zirvesi, Pekin için büyük önem taşıyor.

Halk ise şikayetçi. İnternette sıkı güvenlik önlemlerini yansıtan fotoğraflar paylaşılıyor, kent sakinleri yaşadıkları sıkıntıları dile getiriyor.

Enformasyon teknolojisi alanında çalışan bir Hangzhoulu, G-20 zirvesinin kentte yapılmasından onur duyduklarını ancak hayatlarının son günlerde zorlaştığını söylüyor. Kimi önlemlerin aşırı sıkı olduğuna dikkat çeken bu kişi, bir saldırı planı olsa bile bunun açığa çıkarılamayabileceği görüşünde.

Hangzhou’da üç hamburger restoranı sahibi olan Adam Levin, iki restoranının zirve nedeniyle kapalı olduğunu söylüyor. Son altı ayın karmaşa içinde geçtiğini söyleyen Levin, güvenlikten sorumlu yetkililerin baskı altında olduklarının da farkında.

Adam Levin, Çin’in, Hangzhou’da adeta olağanüst bir şov sergilemek istediğini, bunu yaparken de etrafa verilecek sıkıntıları en aza indirgemeyi amaçladığını; ancak Avrupa’daki terör saldırılarının ve ABD'deki şiddet olaylarının Çinli yetkilileri kaygılandırdığını söylüyor.

Hangzhou’da yaşayan çok sayıda kişi, kentten kısa süreliğine ayrıldı. Çin hükümeti, kent sakinlerine yedi günlük ücretli izin verdi. Ancak birçok kent sakini, zararın nasıl tazmin edileceğini tam olarak bilmiyor.

Hangzhou’da yaşayanlar, her gün önlerinden geçtikleri birçok yerin şu anda bomboş olduğunu anlatıyor. Kimi Hangzhoulular, kentlerini çok sevdiklerini, ancak kentten uzaklaştıkları için ilk kez memnun olduklarını dile getiriyor.

G-20 zirvesi sırasında kentte kalanlarsa evde oturmaktan başka seçenekleri olmadığını söylüyor. Mağazalar, marketler ve alışveriş merkezlerinin çoğu kapalı olduğu için insanlar, sadece hazır makarna yemek zorunda kaldıkları için şikayetçi.

Yine de birçok kent sakini, G-20 zirvesi sayesinde Hangzhou’nun sadece bir turizm kenti olmanın dışında da dünyaya tanıtılmasını umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG