Erişilebilirlik

Çin’in Ekonomik Büyümesi Yavaşladı


Çin Hükümeti tarafından yayınlanan verilere göre Çin ekonomisi, son 24 yılın en yavaş büyümesini yaşadı. Bu yavaşlamanın 2015 yılında da sürmesi bekleniyor

Resmi veriler, Çin ekonomisinin 2014 yılında yüzde 7,4 oranında büyüdüğüne işaret ediyor. Çin ekonomisinin 2014’e dair büyüme oranı tahmini, yüzde 7 buçuktu.

Uzmanlar, emlak fiyatlarındaki düşüş, kredi krizi ve borçlanmadaki artış göz önünde bulundurulduğunda bu büyüme oranının aslında çok da kötü olmadığı görüşünde.

Gayrimenkul değerlerinin 2015’te ekonominin sırtında kambur olmaya devam edeceğini tahmin eden iktisatçılar, bu durumdan başka sektörlerin de olumsuz yönde etkileneceğini söylüyor. Uzmanlar, Çin ekonomisinin deflasyon döngüsüne girerek bazı sanayi kollarına olan talebin düşmesinden korkuyor.

Öte yandan Dünya Bankası, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın devam etmesinin küresel piyasaları olumsuz yönde etkileyeceğini bildiriyor. Bankadan yapılan açıklamaya göre bu olumsuz durum, Amerikan ve İngiliz ekonomilerindeki hareketlenmenin getirdiği kazanımları boşa çıkarabilir.

Çin ekonomisine dair yeni veriler, Uluslararası Para Fonu IMF’nin küresel ekonomiye ilişkin iki yıllık öngörülerini değiştirmesine neden oldu. IMF, tüketiciler tarafından son haftalarda büyük memnunlukla karşılanan düşük petrol fiyatlarının yarattığı olumlu havanın, dünyanın büyük ekonomilerindeki zayıf gidişatı telafi etmeye yetmeyeceğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG