Erişilebilirlik

Çin'den İngilizce Yayın Yapan Haber Kanalı


Çin'den İngilizce Yayın Yapan Haber Kanalı
Çin'den İngilizce Yayın Yapan Haber Kanalı

Çin devlet televizyonu bir süre önce uluslararası izleyiciler için yeni bir yayın başlattı. 24 saat aralıksız haber yayınlayan kanalın bir özelliği de yayının İngilizce olması. Yeni girişim, Pekin hükümetinin nüfuz ve itibarını artırma arzusu olarak yorumlanıyor:

Çin’in devlet haber ajansı Xinhua 24 saat İngilizce yayın yapan bir televizyon kanalı kurdu. Yetkililere göre CNC kısa adıyla bilinen televizyonun amacı ”Çin’i dünyaya daha iyi anlatmak. ”Yabancı gözlemcilere göre ise esas amaç, yabancı basın yayın organlarını aleyhte ve taraflı yayın yapmakla suçlayan Çinli yetkililerin uluslararası medyada nüfuzunu artırma girişimi.
Xinhua Başkanı, Pekin’deki açılış töreninde yaptığı konuşmada, CNC’in tüm dünyaya yeni bir bilgi kaynağı olacağını, Çin’in dünyaya yayın yapan İngilizce televizyonla ”iletişim alanındaki hızlı gelişmeye” ayak uyduracağını söyledi. Kanalın tarafsız yayın yapacağını söyleyen Çinli yetkili, CNC’nin haber kanalı olduğunu propaganda aracı olmadığını söyledi.
Dean Cheng Washington’daki düşünce kuruluşlarından Heritage Vakfı'nda çalışıyor. Çin uzmanına göre Pekin hükümetinin gerçek amacı görüşlerini dünyanın en yaygın diliyle dünyaya duyurmak:

CNC’nin gerçekte propaganda aracı olduğunu belirten Dean, Çin hükümetinin, tarafsızlık kisvesi altında, uluslararası olaylara bakışını tüm dünyaya duyurmak istediğini söylüyor. Dean Cheng’e göre CNC kamuoyu oluşturmakla kalmayacak yabancı hükümetlerin politikalarını da etkilemeye çalışacak.
Çin’de devlete bağlı üç basın yayın organının en büyüğü Xinhua haber ajansı. Diğerleri ise Komünist parti organı Halkın Günlüğü gazetesi ile devlete ait CCTV televizyonu. Resmi ve gayri resmi tüm medya kuruluşları hükümetin sıkı denetimi altında. Ancak yetkililere göre yeni kanal bunun dışında tutulacak ve batıdaki özel televizyon kanalları gibi sansürsüz yayın yapacak.
Hong Kong Babtist Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Zhao Xinshu, Çin’in yerli ve yabancı izleyici kitlesi için dışa farklı yayın yaptığı izlenimi vermek istemesine rağmen dış yayınların iç yayınların uzantısı olmaktan ibaret olacağını söylüyor:

Profesör Zhao, hükümetin kendini sürekli tehdit altında gördüğünü bu nedenle etnik çatışma ve toplumsal karışıklık ihtimalinden çok korktuğunu söylüyor. Profesör Zhao’ya göre korkunun gerçek nedeni rejimin yönetime seçimle gelmediğinin bilincinde olması. Profesör Zhao, hükümetin, küresel bir izleyici kitlesine hitap ederek rejime meşruluk kazandırmak istediğini ancak bunun geri tepebileceğini ileri sürüyor.

Hong Kong Babtist Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Zhao Xinshu, CNC televizyonunun, tüm dünyaya İngilizce yayın yapan diğer televizyonlarla rekabet etmek zorunda kalacağını ve hayatta kalabilmek için onları taklide, başka bir deyişle izleyicilerini memnun etmek zorunda kalacaklarını söylüyor. Çinli uzman, devlete ait CNC’in doğru ve sansürsüz haber vermek zorunda kalmasının iç yayınları da etkileyeceğini sonuçta bunun en çok Çinlilere yarayacağını belirtiyor.
CNC Çin’in İngilizce yayın yapan ilk televizyonu değil. Çin Merkezi Televizyon Sistemi CCTV, 2000 yılından beri İngilizce ile birlikte, İspanyolca, Arapça, Fransızca ve Rusça yayın yapıyor. CCTV’in İngilizce yayınlarını Amerika’da kablolu televizyonla dinlemek çok kolay..
Çin hükümeti devlet basın yayın organlarını “neixuan” ve “waixuan” yani iç ve dış yayınlar olarak ikiyi ayırıyor ve dış yayınlarındaki haberler sansür nedeniyle çoğu zaman içte yayınlanmıyor. Yabancı gözlemcilere göre, Amerikan CNN televizyonunun özellikle ilk körfez savaşı sırasında Bağdat’tan geçtiği haberler Çinli yetkilileri o kadar etkiledi ki CNN’in bağımsız bir yayın organı olduğuna inanmadılar. CNN gibi, tüm dünyaya 24 saat aralıksız İngilizce yayın yapacak bir televizyon kurma fikrinin Çin’de ilk kez o günerde gündeme geldiği sanılıyor.
Çinliler CNC’nin yayınlarını izleyemeyecek.

XS
SM
MD
LG