Erişilebilirlik

Çin’den Amerika’yı Kızdıracak Adım


Çin’den Amerika’yı Kızdıracak Adım
Çin’den Amerika’yı Kızdıracak Adım

Dünyadaki nadir mineraller piyasasını kontrolü altında tutan Çin, dışarıya ihraç ettiği bu minerallere uyguladığı vergiyi yükselteceğini açıkladı.

Çin hükümeti 1 Ocak’tan itibaren ileri teknolojiye sahip ürünlerde kullanılan bu minerallere uygulanan verginin yüzde 25 olacağını belirtti. Bu, melez araçların bataryalarında kullanılan neodymium mineralinin yüzde 15 olan vergisinin de artması anlamına geliyor. Daha önce denizaşırı ülkelere satılırken vergi uygulanmayan diğer minerallerin de bundan sonra vergiye tabi olacağı belirtiliyor.

Amerikan hükümeti daha önce bir rapor yayınlayarak Çin’in bu minerallerin piyasasını elinde bulundurmasından duyduğu kaygıyı dile getirmişti. Washington, siyasi bir sorun çıkması halinde Çin’in bu mineralleri koz olarak kullanabileceğini düşünüyor. Nadir minerallerin üretiminin yüzde 95’ini Çin yapıyor. Oysa Çin’in bilinen mineral rezervi sadece yüzde 37.

Çin Maliye Bakanlığı vergilerin yükseltilmesi kararının ihracatı düzenlemek; ayrıca Çin’in çevre ve kaynaklarını korumak için alındığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG