Erişilebilirlik

Çin'de Lüks Tüketim Malları İçin Yapılan Harcamalar Artıyor


Çin'de Lüks Tüketim Malları İçin Yapılan Harcamalar Artıyor
Çin'de Lüks Tüketim Malları İçin Yapılan Harcamalar Artıyor

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ünvanını Japonya’nın elinden alan Çin’deki hızlı ekonomik büyüme, dünyadaki askeri ve mali güç dengelerini tamamen değiştiriyor. Örneğin Çin’deki lüks mal tüketiminin önümüzdeki 5 yıl içinde 14 milyar doları bulması bekleniyor.



Böyle bir gardroba sahip olmak Mao zamanında Çin’de akla hayale bile gelmezdi. Ancak bir kokteyle gitmek üzere hazırlanan Şi Şaoya, Valentino marka gece kıyafetiyle mükemmel uyum içinde olacak çanta ve ayakkabıları seçmeye çalışıyor. Pekinli reklamcı Şi Şaoya, yılda yaklaşık 73 bin dolar kazanıyor. Şaoya kazancının en az üçte birini pahalı kıyafetler, saatler ve çantalar gibi lüks tüketim mallarına harcıyor. ”Ünlü markalar insanın kendine güvenini ve sosyal statüsünü arttırıyor,” diyen Şi için dış görünüş imajının önemli bir parçası.

Tüm dünya ekonomik krizin pençesinden kurtulmaya çalışırken Çin’de lüks tüketim satışlarının yüzde 30 oranında arttığı gözleniyor. Halkla ilişkiler şirketi yöneticisi Jean-Michel Dumont, Çinli tüketicilerin geçen yıl lüks mallar için 9 milyar 400 milyon dolar harcadığını söylüyor. Böylece Çin, Amerika’yı geçerek, Japonya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci lüks tüketim pazarı oldu. Dumont, ”Bu durum Çin toplumundaki değişikliğin ve ülkedeki ekonomik eğilimlerin yansıması. Günümüzde Çinli tüketiciler lüks tüketim mallarını iyi biliyor ve bunları satın almak istiyor,” diye konuşuyor.

Lüks tüketim mallarına olan yoğun talep Lenux gibi, Prada, Gucci, Fendi ve diğer lüks markalar satan mağazalar için son derece karlı. Mağazanın müdürü Ge Zing, son iki yılda iki mağaza daha açtıklarını söylüyor: ”Lüks markalar Çin dışındaki bütün pazarlarda daha az talep görüyor. Çin pazarıysa büyümeye devam ediyor. Kendimize güveniyoruz ve bu nedenle Çin’de mağaza açmaya karar verdik.”

Yeni araştırmaların Çinli tüketicilerin önümüzdeki beş yıl içinde lüks tüketim mallarına 15 milyar dolar harcayacağını göstermesi, bu güveni daha da arttırıyor. İktisatçı David Resler, Amerika’nın Sesi’ne, Çin’deki tüketim trendlerinin Batılı ekonomiler için olumlu olduğunu söyledi. Resler, ”Çin ekonomisi modernleşmeye başladı. Bu da Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ekonomilerden lüks tüketim malları ithale devam edeceği anlamına geliyor,” diye konuşuyor.

İktisatçılar, Çin’deki güvene rağmen seçkin tabakayla yoksul kesim arasındaki açığın giderek büyüdüğüne dikkati çekiyor. Çin’deki milyoner sayısı her geçen gün artsa da bir milyar 300 milyon nüfuslu ülkede kişi başına düşen gelir, gelişmekte olan ülkeler arasında en düşüklerden biri.

XS
SM
MD
LG