Erişilebilirlik

Çin'de İki Uygur'a İdam Cezası


Çin’in kuzeybatısında resmi adı Sincan olan Doğu Türkistan'da Nisan ayında 21 kişinin öldüğü çatışmalarla ilgili iki kişiye idam cezası verilirken üç kişi de hapse mahkum edildi

Çin devlet haber ajansına göre ülkenin etnik olarak bölünmüş Şincan bölgesindeki şiddet olaylarından dolayı sorumlu tutulan 3 kişiye de 9 yıl ile ömür boyu hapis arasında değişen cezalara çarptırıldı.

Yapılan açıklamada, ceza verilen kişlerin etnik kökeni belirtilmiyor ancak isimlerinden uzun yıllardır Çin’in uyguladığı ayrımcılıktan şikayet eden Uygur Türkleri olduğu anlaşılıyor.

23 Nisan tarihinde yaşanan şiddet Çin’in Uygur özerk bölgesindeki Şincan’da son ayların en ölümcül gün olarak kayıtlara geçti. Yaşananlar, Müslüman Uygurlar, devlet yetkilileri ve bölgede çoğunluğu oluşturan göçmen Han Çinlileri arasında giderek tırmanan gerginliğin sonucu ortaya çıkmıştı.

Çin hükümeti yetkilileri, çatışmaların Kaşgar kenti yakınlarındaki bir evde, şüpheli davranışlarıyla dikkat çeken bir terörist grubun güvenlik güçlerine saldırması sonucu patlak verdiğini bildiriyor.

Sürgündeki bazı Uygur aktivistler ise bu iddiayı reddederek şiddeti, genç bir Uygur’un silahlı güvenlik güçlerince vurularak öldürülmesinin başlattığını savunuyor.

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan bölgesinde nüfüsun yüzde 45’i Müslüman Uygurlardan oluşuyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG