Erişilebilirlik

Çin’de Şikâyetçi Dövdüren Yetkililer Cezalandırıldı


Çin'de "devlet memurundan şikayetçi olmak" zor iş
Çin'de "devlet memurundan şikayetçi olmak" zor iş

Çin’in başkenti Pekin‘de “şikâyetçi” dövdüren 6 yetkiliye çeşitli cezalar verildi.

Hükümet, sorunlarına yerel düzeyde çözüm bulamayan ya da yerel yöneticilerden şikâyetçi olan kişilerin başkentteki makamlara doğrudan başvuruda bulunmasın izin veriyor.

Haberlere göre, kırsal kesimden gelen şikâyetçilerin kaldığı bir oteli basan üç kişi, Zhao Zhipei adlı bir kişiyi kaçırıp dövdükten ve ölümle tehdit ettikten sonra bir araçtan sokağa attı. Mütevazı otel başvuruların kayıt edildiği devlet dairesinin yakınında bulunuyor.

Ancak şikâyetini geri alması için feci şekilde dövülen kişinin, olayla hiçbir ilişkisi olmayan, hayatında ilk kez Pekin’e gitmiş bir köylü olduğu ortaya çıktı.

Soruşturmada, köylüyü kaçırıp döven kişilerin, haklarındaki şikâyetin resmi makamlara ulaşmasını önlemek isteyen yerel yetkililer tarafından kiralanmış korumalar olduğu belirlendi.

Altı yetkiliden biri görevden alındı, biri başka bir göreve atandı, dördüne ihtar cezası verildi, en üst düzey yetkili ise dövülen köylüden özür dilemek zorunda kaldı.

Çin’de şikâyetlerin çoğu yerel yöneticilerin arazi gaspıyla ilgili. Ayrıca Çin ekonomisindeki hızlı büyüme ülkenin her yerine yansımış değil. Yoksul bölgelerden biri Şinua:

XS
SM
MD
LG