Erişilebilirlik

Çin'de 8 Uygur İdam Edildi


Şincan'da terör zanlısı Uygurlar cezaevine götürülürken
Şincan'da terör zanlısı Uygurlar cezaevine götürülürken

Terörist eylemlere girişmekten hüküm giyen sekiz kişinin idam cezalarının geçtiğimiz günlerde resmi adı Şincan olan Doğu Türkistan eyaletinde infaz edildiği bildiriliyor

Çin’in resmi adı Şincan olan Doğu Türkistan eyaletinde terörist saldırılardan hüküm giyen sekiz Uygur’un idam edildiği bildiriliyor.

İdam edilenler arasında geçen yıl Pekin’in Tiananmen alanında intihar saldırısını planlamakla suçlanan üç kişi de bulunuyor.

Resmi Şinhua haber ajansı idam edilen kişilerin patlayıcı madde üretmek, hükümet görevlilerini öldürmek ve terörist örgüt kurmakla suçlandıklarını bildirdi. İdam cezaları geçtiğimiz günlerde Şincan eyaletinde infaz edildi.

Devlet televizyonun açıkladığı rakamlara göre Mayıs ayından bu yana 800’den fazla Uygur terör suçlamaları nedeniyle tutuklandı.

Çin son dönemde düzenlenen terör saldırılarından radikal dinci Uygurlar’ı sorumlu tutuyor. Saldırılarda devlet binalarının yanı sıra siviller de hedef alınmıştı.

Bahar aylarında gerçekleşen ve ölümlere neden olan saldırılar Çin’in bölgedeki baskısını arttırdı. Yıl boyu sürmesi beklenilen terörle mücadele operasyonu çerçevesinde Mayıs ve Haziran aylarında 380 kişi tutuklanmış, 315’ine dava açılmıştı.

Şiddet olaylarında ise 100’e yakın insan ölmüş, bunlardan 59’unun olay yerinde öldürülen teröristler olduğu açıklanmıştı.

Çin hükümet bölgede aşırı dinciliğin yayılmasından yurtdışı kaynakları sorumlu tutuyor ve Ortadoğu’daki gruplarla olan bağlantılarından kaygı duyuyor.

Çin’in Ortadoğu özel temsilcisi Wu Sike, aşırı dinci bazı Uygurlar’ın Ortadoğu’ya gittiğini ve bazılarının Irak’a geçmiş olabileceğini belirtiyor. Çin medyası, IŞİD lideri El Bağdadi’nin geçen ay yaptığı konuşmada, baskı altında yaşayan Müslümanlar’dan bahsederken bu ülkeler arasında Çin’i de göstermesinin üzerinde duruyor.

Çin hükümetinin Şincan’daki siyasetini eleştirenler ise, Çin’in terörle mücadele adına Uygurlar üzerindekini baskısını arttırdığını söylüyor. Operasyonların hukuki bir biçimde yapılmadığı eleştirileri artıyor.

Çin’in Uygur uzmanları ise operasyonların sert olduğunu, ancak hükümetin bir yandan da bölgenin yüksek işsizlik gibi uzun süredir devam eden sorunlarına çözüm getirmeye çalıştığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG