Erişilebilirlik

Çin ve Rusya Suriye'ye Müdahaleye Karşı


Pekin, Moskova ile birlikte olduğunu açıklarken Şam, Türk, Amerikan, İngiliz ve Fransız diplomatları sınırdışı ediyor

Çin, Rusya ile birlikte Suriye’ye dış müdahaleye karşı olduğunu bildirirken Şam bazı yabancı diplomatları sınırdışı etme kararı aldı.

Şam hükümeti Türkiye, Amerika, İngiltere ve Fransa’nın elçilik personelini bu ülkelerin Suriyeli diplomatları sınırdışı etmesine misilleme olarak sınırdışı etme kararı aldığını açıkladı. Sözkonusu dört ülke büyükelçilerini daha önce Suriye’den çekmişti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in ziyareti sırasında bir açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözüsü Liu Weimin, iki ülkenin Suriye’de kuvvet kullanarak rejim değişikliğine gidilmesini istemediklerini belirtti.

Liu, Çin ve Rusya’nın Suriye’de şiddete hemen son verilmesi ve Esad hükümeti ile muhalefet arasında siyasi diyalog başlatılması yolunda çağrıda bulunmaya devam edeceğini söyledi.

Hür Suriye Ordusu, Pazartesi günü Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen ateşkes anlaşmasına artık bağlı olmadıklarını açıkladı. İsyancıların sözcüsü Sami el Kürdi, Reuter haber ajansına yaptığı açıklamada Hür Suriye Ordusu’nun barış planindan çekilme kararı aldığını, halkı korumak için harekete geçeceklerini söyledi.

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan Suriye’deki gelişmeler konusunda Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi’ne; Cuma günü de ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a bilgi verecek. Annan, kendi adını taşıyan barış planının uygulanmasını istedi, “masadaki tek seçenek bu” dedi.

Batının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı çekilmeye zorlayacak baskı uygulaması Rusya tarafından engelleniyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG