Erişilebilirlik

Çin Para Politikasını Savundu


Çin Para Politikasını Savundu
Çin Para Politikasını Savundu

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Amerika’nın Çin ile olan dev ticaret açığından Pekin’in mevcut para politikasının sorumlu tutulamayacağını açıkladı

Amerika Maliye Bakanı Timothy Geithner’in geçen haftasonu aldığı karar, Washington-Pekin ilişkilerindeki gerginliği daha da azalttı. Geithner, Çin’in parabirimi Yuan’ın değerini yapay olarak düşük tuttuğu iddialarıyla ilgili raporu Kongreye sunmayı ertelemişti.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu struck, uzlaşıcı bir tutum sergileyerek ertelemenin yeni müzakere yolu açtığını belirttti ve yapılacak görüşmeleri pragmatik danışmalar olarak tanımladı. Ancak sözcü, erteleme konusunda bazı uzmanların önesürdüğü görüşü reddetti. Bazı uzmanlar ertelemeyi, Amerika’yı Çin’i İran’a karşı yaptırımları desteklemeye ikna için başvurduğu bir oyalama taktiği olarak görüyor. Çin, BM Güvenlik Konseyinin büyük miktarda petrol ithal ettiği İran’a yaptırım kararı almasına karşı çıkıyor.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, Çin’in bu tür bağlantıları onaylamadığını söyledi:Sözcü, bu tür görüşleri bir esasa dayanmayan tahmin oyunları olarak niteledi. Birçok Amerikan Kongre üyesi ve politikacısı, Pekin’in Çin ihraç mallarına ticari avantaj sağlamak için para birimini kasıtlı olarak düşük tuttuğunu savunuyor. Amerikan Maliye Bakanlığının Çin’in para birimiyle ilgili raporu 15 Nisan’da Kongreye sunulacaktı. Ancak önümüzdeki aylarda Obama Yönetimi ile Çin hükümeti arasında yapılacak bir dizi üzt düzey görüşme öncesi raporu sunulması uygun görülmeyerek ertelendi. Birçok kişi raporun Amerika ile Çin arasında bir ticaret savaşı başlatmasından ve geçen altı ay içinde çeşitli alanlarda yaşanan görüşayrılıklarından sonra düzelmeye başlayan ikili ilişkileri daha da bozmasından korkuyor.
Washington ve diğer ülkeler halen İran’a karşı yeni BM yaptırımlarını desteklemesi konusunda Çin üzerinde baskı yapıyor. Pekin hükümeti, son günlerde İran’a karşı daha sert önlemleri kabul edeceği yönünde işaretler verdi. Ayrıca Çin devlet başkanı Hu Jintao gelecek hafta Washington’da düzenlenen nükleer güvenlik zirvesine katılacak. Raporun ertelenmesi, Hu’nun ziyaretinin daha sıcak bir hava içinde geçmesini sağlayacak.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG