Erişilebilirlik

Kabil'de Çin-Pakistan-Afganistan Toplantısı


Afgan Devlet Başkanı Eşref Gani, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısıyla
Afgan Devlet Başkanı Eşref Gani, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısıyla

Üç ülkenin dışişleri bakanlığından üst düzey yetkililer bölgedeki durumla ilgili ayrıntılı fikir alışverişinde bulundu. Afganistan Dışişleri Sözcüsü Ahmet Sakıp Mustahani görüşmelerin, Çin ve Pakistan’ın Afganistan’daki barışın tesisi için atabilecekleri pratik adımları içerdiğini belirtti.

Üç tarafın Afganistan’da ve bölgede barış ve istikrarın sürdürülmesi için beraber çalışma sözü verdiğini söyleyen sözcü Çin ve Pakistan’ın, ülkede süregelen barış ve uzlaşma sürecinde önderliğin Afganistan’a ait olması gerekliliği konusunda hemfikir olduğunu da bildirdi.

Çin, uzun bir süredir Afganistan’daki varlığını ekonomik alanda sınırlıyor. Son 10 yıldaki güvenlik sorunları yatırların artmasına engel olmuştu. Ancak son aylarda Çin, Afganistan diplomasisini yoğunlaştırdı.

Geçenlerde Taleban temsilcileri Çin’i ziyaret etti ancak iki ülkenin medyasında da bu görüşmenin ayrıntılarına yer verilmedi.

Taleban görüşmeyle ilgili açıklamasında, Kabil’le uzlaşma görüşmelerine başladıklarında Çin’in rolünün önemli olacağını belirtti.

Çin’in Taleban’la görüşmesinin nedeni yatırımlarını ve bu ülkede çalışan vatandaşlarını güvence altına almak. Çin ayrıca Afganistan’da süregelen istikrarsızlığın Doğu Türkistan’daki Uygurlar’la olan sorunları etkilemesinden korkuyor.

Afgan yetkililer ayrıca geçenlerde IŞİD’e bağlılık yemini eden bir Taleban sorumlusunun öldürüldüğünü açıkladı. Afganistan istihbaratı, Taleban liderinin “Kadim” kod adlı Abdül Rauf olduğunu açıkladı.

Bu açıklamayla Afganistan ilk kez IŞİD’in ülkedeki varlığını kabul etmiş oldu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG