Erişilebilirlik

Çin Nankin Katliamını Reddeden Japon Yetkiliyi Protesto Etti


Japon askerler Nankin'de Çinliler üzerinde süngü talimi yapıyor
Japon askerler Nankin'de Çinliler üzerinde süngü talimi yapıyor

Çin'in Nankin kenti Japon Nagoya’nın Belediye Başkanını Tokyo hükümetine şikâyet etti

Nankin Belediyesi Japon Nagoya’nın Belediye Başkanını Tokyo hükümetine şikâyet etti.

Nedeni, Takaşi Kawamura'nın 1937 yılında Japon ordusunun Nankin’de yaptığı katliamları inkâr etmesi.

Japon ordusunun 1937 yılında Çin’i işgali sırasında, Nankin’de, on binlerce Çinli eşi görülmemiş bir vahşetle öldürülmüştü. Belgelenmiş olaylar arasında insanları diri diri gömmek, süngü talimi için kullanmak, zevk için yakmak, baş kesmek, tecavüz ve kadınları ordu için fahişe yapmak da bulunuyor.

Her ne kadar Japonlar katliamın boyutunu reddetse de Batılı tarihçiler işkenceyle öldürülen sivil ve asker sayısının 200 ile 300 bin arasında olduğunu tahmin ediyor.

Çin Nankin Katliamını Reddeden Japon Yetkiliyi Protesto Etti
Çin Nankin Katliamını Reddeden Japon Yetkiliyi Protesto Etti

Nagoya Belediye Başkanı Kawamura’nın, üç yıl önce katliamı reddetmesi ve Nankin’deki ölü sayısının abartıldığını iddia etmesi o zaman da Çinlilerin tepkisine yol açmıştı.

Tokyo hükümeti, 2005 yılında, Japon ordusunun İkinci Dünya Savaşı sırasında işlediği savaş suçlarının okul kitaplarından çıkarılmasına karar verdi. Ancak Çin, Kore ve diğer komşu ülkelerin şiddetli tepkisi üzerine ders kitapları değiştirilmekten vazgeçildi. Japon ordusunun Nankin ve diğer ülkelerde sergilediği vahşeti unutmayan ülkeler yıllardır Japonya’nın BM Güvenlik Konseyi’ne daimi üye olmasını önlüyor.

Japon hükümeti Nankin’de 1937 Aralığında başlayan ve yaklaşık 6 ay süren katliamlardan ötürü hala Çin’den özür dilemeyi reddediyor.

“Nankin Tecavüzü” (Rape Of Nanking) olarak tarihe geçen katliamın unutulmayan unsurlarından biri Çinlilerin Japon askeri doktorlar tarafından canlı denek olarak kullanılması. Ne kadar yaşayacaklarını anlamak için tek tek hayati organlarının çıkarılması gibi.

Hiç unutulmayacak başka bir olay ise iki Japon subayın sivilleri bir alanda sıraya dizip kılıçlarıyla kim daha fazla baş kesecek diye yarışmaları. Yüz Çinlinin öldürülmesinden sonuç çıkmayınca rakamı 150’e çıkarmışlar. Tokyo’da yayınlanan Nichi Nichi Shimbun gazetesi, yarışa ve kahraman olarak görülen iki subayın başarılarına geniş yer vermiş.

Nankin'de baş kesme yarışı yapan subaylarla ilgili haber
Nankin'de baş kesme yarışı yapan subaylarla ilgili haber

Haber savaştan sonra kurulan Uzakdoğu Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nin de gözünden kaçmamış. Pekin hükümetinin talebi üzerine Çin’e iade edilen iki Japon subay yargılanıp 28 Ocak 1948’de idam edilmiş.

Çinlilerin Japon Belediye Başkanının katliamı inkar etmesine tepkilerini anlamak zor olmasa gerek.

XS
SM
MD
LG