Erişilebilirlik

Çin'le İlgili Siber Güvenlik Kaygıları Artıyor


Başkan Obama’nın gelecek hafta California’da Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile yapacağı görüşmede siber güvenlik konusunun da ele alınması bekleniyor

Başkan Obama gelecek hafta Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile siber güvenlik konularını görüşecek. Beyaz Saray’dan yapılan açıklama, Amerika’nın hayati güvenlik sistemlerine yönelik siber saldırılar yapıldığı haberlerini izliyor.

Amerika saldırılarla ilgili henüz resmi açıklama yapmazken, Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Başkan Obama’nın Çin Cumhurbaşkanı’yla California’da yapacağı görüşmelerde, siber güvenlik konularının gündeme geleceğinden emin olduğunu söyledi. Carney konunun hükümet için kilit öneme sahip olduğunu bildirdi ve Amerikalı yetkililerin Çinli meslektaşlarıyla konuyu her buluşmada görüştüğünü söyledi.

Washington Post dün gizli bir savunma raporundan bölümler yayınladı. Raporda Çinli siber casuslar, Amerika’nın en hassas ve gelişmiş silah sistemlerine giriş yapmakla suçlanıyor.

Raporun gizli bölümleri füze savunma ve diğer silah sistemleriyle ilgili bilgilere 20’den fazla giriş yapıldığını gösteriyor.

Çin ise bu casusluk eylemleriyle ilgisi olduğunu reddediyor. Çin aksine Amerikalı bilgisayar korsanlarının Çin askeri sitelerine saldırdığını iddia ediyor.

Savunma raporuna göre korsanların ulaştığı bilgiler arasında Patriot füze sistemleri, Deniz Kuvvetlerinin AEGIS balistik füze savunma sistemleri gibi silah tasarımları bulunuyor. Aralarında F/A-18 savaş uçağı, Black Hawk helikopteri, F-35 Müşterek Saldırı Uçağı da olan önemli uçak ve gemi tasarımlarının da hedefler arasında olduğu açıklandı.

Amerikalı yetkililer gün geçtikçe Çin’den gelen korsanlık denemelerini daha yüksek sesle eleştiriyor. Bu eleştiriler özel sektör ve devlet raporlarında detaylı olarak betimleniyor. Ancak Washington bugüne dek Çin hükümetine doğrudan suçlamalar yönlendirmek yerine sorunların iki taraflı olarak konuşarak çözümleme yolunu seçti.

Pekin’de bulunan Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donillon iki tarafı “gelenek dışı” askeri faaliyetlerde daha fazla dayanışmaya çağırdı. Bunlar barışın tesisi, korsanlıkla mücadele ve felaketzedelere yardım gibi alanları içeriyor.

Donilon’un iki günlük ziyareti gelecek hafta Başkan Obama ve Cumhurbaşkanı Xi’nin arasındaki zirvenin temellerini oluşturmayı amaçlıyor. Cumhurbaşkanı Xi Pekin’le Washington arasındaki ilişkinin kritik bir dönemeçte olduğunu belirtmişti.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG