Erişilebilirlik

Çin İki Önemli Reforma Hazırlanıyor


Komünist Parti toplantısında alınan kararlar uygulamaya konulduğunda ‘tek çocuk’ politikasına son verilecek, çalışma kampları kapatılacak

Çin, tek çocuk politikasını gevşetmek ve çalışma kamplarını kapatmak da dahil bir dizi reform yapmaya hazırlanıyor.

Xinhua Haber Ajansı’nın haberine göre bu adımlar, hafta başında sona eren önemli bir Komünist Parti toplantısında alınan kararların bir uzantısı.

Yeni kurallar uyarınca Çinli çiftler, eşlerden birinin tek çocuk olması durumunda, iki çocuk yapma hakkını elde edecek. Şu anda Çin’de çok az sayıda çift, birden fazla çocuk sahibi olabiliyor. İnsan hakları örgütleri, bazen zorunlu kürtaj ve kısırlaştırma kampanyalarıyla yürütülen tek çocuk politikasını uzun süredir eleştiriyordu.

Çin’in en çok eleştirildiği bir başka alan da çalışma kampları. Xinhua Haber Ajansı’na göre bu uygulama da son bulacak. Mevcut sistem, polisin, suç işlediği iddia edilen kişileri yargılanmadan yıllarca çalışma kamplarında kalmaya mahkum etmesine olanak tanıyor. Yaklaşık 190 bin kişinin kaldığı çalışma kamplarının yerine nasıl bir uygulamanın geleceği ise henüz belli değil.

Çin’de ayrıca idam cezası verilen suçların sayısının da adım adım azaltılacağı bildiriliyor. Çin, idam cezasına ilişkin verileri açıklamıyor. Ancak Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşlar Çin’de son yıllarda idam edilenlerin sayısının, diğer tüm ülkelerde idam edilenlerin sayısından daha fazla olduğunu tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG