Erişilebilirlik

Çin Hava Gücünde Amerika’ya Rakip mi?


Çin yapımı bir J-31 savaş uçağı
Çin yapımı bir J-31 savaş uçağı

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Robert Work, Çin’in, Amerika’nın hava üstünlüğüne son verme amacıyla yoğun biçimde yeni teknoloji ve sistem geliştirme çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi

Bir grup askeri ve sivil havacılık uzmanıyla görüşen Work, Çin’in teknolojik açığını hızla kapattığını, radara yakalanmayan uçaklar, keşif uçakları, ileri seviye füzeler ve son derece kaliteli elektronik savaş ekipmanı ürettiğini söyledi.

Work, Pentagon’un Çin’le yapıcı bir ilişkiyi sürdürdüğünü ancak özellikle askeri alanda Çin’le rekabet alanlardaki gelişmeleri son derece yakından izlemeleri gerektiğini ifade etti.

Çin devlet haber ajansı Xinhua da Merkez Askeri Komite Başkan Yardımcısı Xu Qiliang’ın, Çin’in daha yaratıcı olması gerektiği sözlerine yer verdi. Xu, Çin’de askeri üretimin, ileri teknolojiyi yakalama aşamasını geçip özgün yeniliklere ulaşmaya başladığını söyledi.

Robert Work, Amerikan Hava Kuvvetleri ve Rand Düşünce Kuruluşu’nun başlattığı Çin Hava ve Uzay Çalışmaları Girişimi’nin ilk zirvesinde konuştu. Girişim, Çin’in hava ve uzay çalışmalarıyla ilgili çalışmaları arttırmayı amaçlıyor.

Konferans yüzlerce Çinli yetkilinin üç günlük ABD-Çin Stratejik ve Ekonomik Diyalog toplantısı için Washington’da olduğu döneme denk geldi. Görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliği ve sürtüşme noktaları ele alınıyor.

Katıldığı toplantının zamanlaması ile ilgili soruya cevap veren Work, hem Amerikalı hem de Çinli liderlerin iki ülke arasında işbirliği ve rekabet alanları gördüğünü belirtti.

Egemen ülkelerle yükselen güçler arasındaki ilişkilerin sıklıkla savaşla sonuçlandığını ortaya koyan bir Harvard çalışmasına değinen savunma bakan yardımcısı bu nedenle kendi bakanlığının bu uluslararası rekabetin daha da kızışması olasılığına karşı önlem almak durumunda olduğunu söyledi.

Work, Amerika’nın uzun süredir hem nükleer hem konvansiyonel silahlar konusundaki üstünlüğünü caydırıcı olarak kullandığını ancak artık teknolojik üstünlük konusundaki üstünlüğün yitirilmeye başlandığını belirtti.

Pentagon’un bu nedenle üstünlüğünü korumak için yeni teknolojilere yatırım yaptığını belirten Work, Amerika’nın böylece saldırılara cevap vermenin bedelini azaltabileceğini ifade etti. Örneğin, doğrudan enerji silahları üretimi yüzlerce kat pahalıya mal olan füzeleri düşürmek için kullanılabilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG