Erişilebilirlik

Çin Gemileri İhtilaflı Adalara Yaklaştı


Çin hükümetine bağlı gözcü gemilerinin, Japonya ile ihtilaflı oldukları adalara yaklaştığı bildirildi. Çin ve Japonya, Doğu Çin Denizi’nde bulunan adalar konusunda gerginlik yaşıyor.

Japonya Sahil Güvenliği, en az 10 gözcü gemisinin Çin'in "Diaoyu" ve Japonya'nın "Senkaku" adını verdiği ada parçacıklarına yaklaştığını belirtti. Japon yetkilileri daha önce de, ihtilaflı adaların yakınında seyreden iki Çin devriye gemisini geri göndermişti.

İki Japon eylemcinin tartışmalı adalara ayak basarak Çin’i protesto etmesine Çin hükümetinin tepkisi gecikmedi. Çin Dışişleri bakanı eylemi “Çin egemenliğinin kışkırtıcı bir ihlali” olarak niteledi.

İnsansız ada parçacıkları konusunda yaşanan ihtilaf, Çin’de Japonya karşıtı gösterilere yol açtı. Pekin’de 1000 kadar gösterici, Japonya büyükelçiliği önünde toplanarak Japonya'yı pankart ve sloganlarla protesto etti. Göstericiler Çin hükümetine, adalardaki hakkını savunma çağrısı yaptı.

Çin Savunma Bakanı Liang Guanglie, ülkesinin sorunu çözmek için askeri önlemlere başvurma hakkını saklı tuttuğunu, ancak ihtilafın barışçı yollarla çözümünü temenni ettiklerini söyledi. Çinli bakanın konuyla ilgili açıklaması, Pekin’i ziyaret eden Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta’yla yaptığı görüşmeyi izledi. Panetta her iki tarafı da gerginliği tırmandırmaktan kaçınmaları konusunda uyardı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG