Erişilebilirlik

Çin İşgali Altındaki Tibet’e Yeni Vali Atandı


Uygurların sürgündeki lideri Rabiya Kadir ve Tibetlilerin sürgündeki Başbakanı Samdhong Rinpoche
Uygurların sürgündeki lideri Rabiya Kadir ve Tibetlilerin sürgündeki Başbakanı Samdhong Rinpoche

Pekin hükümeti son bir yıl içinde şiddet eylemlerine sahne olan Tibet’e eski bir polisi vali olarak atadı

Pekin hükümeti son bir yıl içinde şiddet eylemlerine sahne olan Tibet’e eski bir polisi vali olarak atadı.

Resmi haber ajansı, bölgeye Komünist Parti Sekreteri olarak atanan Liu Zuoming’in 30 yıl emniyet teşkilatında çalıştığını bildirdi.

Tibet’te Çin işgalini protesto amacıyla son bir yıl içinde çoğu keşiş, erkek ve kadın 20 Budist kendini yaktı. Çin hükümeti eylemi terörizm olarak niteliyor ve Tibetlilerin sürgündeki lideri Dalay Lama’yı gençleri buna teşvik etmekle suçluyor. 1959 yılından beri yurt dışında yaşayan Dalay Lama suçlamayı reddediyor.

Çin’de çoğunluktaki Han etnik grubundan olan yeni vali ilk demecinde, istikrar ve ekonomik kalkınma arasında denge sağlanması gerektiğini söyledi ve istikrardan asla ödün verilmeyeceğini vurguladı.

Bu arada Pekin hükümeti Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’da da “doğru giyinme” kampanyası başlattı. Çin’in Şincan dediği bölgede Uygurlara giyim kuşam dersleri veriliyor, başka bir deyişle Çinliler gibi giyinmeleri öğretiliyor ve yasadışı dini faaliyetlerden kaçınmaları tavsiye ediliyor.

Resmi adı Şincan Uygur Özerk Bölgesi olan Doğu Türkistan yıllardır Çin işgali altında bulunduğu için sık sık Uygurlarla bölgeye yerleştirilen etnik Han Çinlileri arasında etnik çatışmalara sahne oluyor.

Çin İşgali Altındaki Tibet’e Yeni Vali Atandı
Çin İşgali Altındaki Tibet’e Yeni Vali Atandı

2009 yılında Uygur başkenti Urumçi’de meydana gelen kanlı olaylarda çoğu Han Çinlisi 200 kişi hayatını kaybetti. Geçen yılbaşında, Hotan’da, Çin’in tesettür yasağını protesto eden 18 Uygur bir karakolu basarak iki Çinli polisi öldürdü. Aralık ayında ise Çinli polisler Kaşgar’da 2 çobanı rehin aldığı öne sürülen Uygurlardan 8’ini öldürdü, 4’ünü yaralı ele geçirdi.

İnsan hakları grupları öldürülen kişilerin yurt dışına kaçmaya çalışan Uygurlar olduğunu açıklamıştı.

Hotan ve Kaşgar'daki olaylarla ilgili olarak 4 Uygur’a, terör eylemi planlamak, gerçekleştirmek, yasadışı patlayıcı madde imal etmek, kundakçılık ve cinayet suçlarından idam cezası verilmişti.

Çin, bağımsızlık yanlısı Tibetliler ve Uygurların tümünü, eyleme girişmeseler bile terörist ve en masum gösterileri terör eylemi olarak niteliyor.

XS
SM
MD
LG